Gaat koffie samen met lopen?

Sommige lopers slaan vlak voor hun wedstrijd nog een stevige tas cafeïne achterover, 'om scherp te staan'. Anderen mijden koffie omdat het vochtafdrijvend zou zijn. Koffie: goed of niet? Running.be magazine zocht het uit.

Dagdagelijks dienen we ongeveer anderhalve liter vocht te drinken. Bruisend of niet-bruisend water, soep en thee worden altijd meegerekend. Over koffie bestaat er echter heel wat twijfel.

“Eerst en vooral bestaat er het misverstand dat koffie vochtafdrijvend zou zijn en dat je voor elke tas een glas water dient te drinken. Maar dat klopt niet!”, zegt Stephanie Scheirlynck van Energy Lab. “Je zal misschien sneller naar het toilet gaan, maar de hoeveelheid urine zal niet toenemen.”

“Verder komt koffie vaak ter sprake bij de risico’s op hart- en vaatziekten. Cafeïne zorgt voor een tijdelijke, lichte stijging van de bloeddruk. Maar na enkele uren is de bloeddruk opnieuw normaal. Een regelmatige consumptie van koffie heeft bij personen met een normale bloeddruk weinig invloed. Bij ouderen en personen met verhoogde bloeddruk zou meer dan vijf tassen per dag een verhoging van de bloeddruk kunnen veroorzaken. Overmatig gebruik (meer dan tien tassen per dag) kan bij sommige mensen leiden tot hartkloppingen en hartritmestoornissen. Er zijn echter geen bewijzen dat koffieconsumptie de kans op overlijden ten gevolge van hartritmestoornissen verhoogt.”

“Koffie bevat van nature twee stoffen die een cholesterolverhogend effect hebben. De zetmethode kan er echter voor zorgen dat deze stoffen niet langer voorkomen in koffie. Bij filterkoffie en koffie van koffiepads, blijven deze cholesterolverhogende stoffen in de filter achter. Ook oploskoffie en koffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat (koffie in automaten) bevatten deze stoffen nauwelijks. Deze koffies hebben dus geen cholesterolverhogend effect.”

CAFEÏNE ALS SUPPLEMENT

“Er zijn verschillende redenen waarom sporters cafeïne gebruiken. Cafeïne vergroot het uithoudingsvermogen en verhoogt de alertheid. Sinds 2004 staat cafeïne niet meer op de dopinglijst omdat het in redelijk grote hoeveelheden in de voeding voorkomt en dat het bewezen is dat te hoge dosissen de prestaties niet verbetert, maar zelfs vermindert.”

“Een positief effect van cafeïne is vastgesteld bij 1 tot 3 mg/kg. Voor iemand van 70 kilogram komt dat overeen met twee tassen koffie of twee blikjes cola). Best 30 tot 60 minuten voor de inspanning ingenomen. Bij een dosis van 6mg/kg kunnen maagdarmklachten, duizeligheid, nervositeit, slapeloosheid,… ontstaan.”

“Cafeïne verhoogt de urineproductie in rust maar niet tijdens een inspanning: het effect van de zweetrespons en onderdrukken van urineproductie is op dat moment sterker dan de werking van cafeïne op de urineproductie. Dat kopje koffie voor de wedstrijd is dus geen slecht idee.”

running.be magazine
Het volledige artikel, Jeroen Meus loopt, alles over de 20 km door Brussel, de Grand Jogging de Verviers en de Two Oceans Marathon, Gent loopstad, de Belgen op het WK 100 km, trainen voor de halve marathonloophotspots langs de autostrade, hippe sportmode en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf dinsdag 8 mei in de winkel ligt.
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.