Gaat Bart Wellens marathons lopen?

Bart Wellens kan het ook zonder fiets. Dat bewees de veldrijder door eerder dit jaar een loopwedstrijd over 10 km te winnen in 36'30". "Een marathon moet me wel liggen", zegt hij in running.be magazine.

De kiem voor Wellens‘ uitstekende loopprestaties, met of zonder fiets op de schouder, ligt zonder twijfel in zijn jonge jaren. “Op school was ik altijd bij de besten als er gelopen moest worden”, graaft de veldrijder van Telenet-Fidea in zijn geheugen. “Ik herinner me nog goed de coopertests of de scholenveldlopen. Ik won nagenoeg altijd, zette de beste tijd neer of liep het verst. Dat zat er toen al in en ik deed het ook heel graag. Nochtans kan ik niet zeggen dat het een familietrekje is. Bij ons is er niemand die echte hoge toppen heeft gescheerd als loper.”

Wellens zelf is uiteraard ook geen toploper, maar doet het toch niet onaardig voor iemand die de trainingsarbeid tot een minimum beperkt. “Ik train heel weinig op lopen! En als ik het al doe, dan gaat het er rustig aan toe. Soms loop ik eens een paar kilometer, maar dan doe ik het afwisselend met stappen. Bang voor overbelasting, weet je wel. Daar moet ik trouwens flink mee opletten. Naarmate ik ouder word, krijg ik steeds meer last van mijn knie en onderrug. Van de kinesist mag ik eigenlijk niet meer lopen op training, maar ik kan het niet laten. Ik doe het gewoon te graag.”

“Het is natuurlijk een droom voor elke persoon die sportief ingesteld is om ooit eens deel te nemen aan een marathon“, blikt Wellens al voorzichtig vooruit naar zijn sportieve plannen na zijn veldritcarrière. “Alleen zal het voor een groot stuk afhangen van mijn lichaam of dat zal lukken. Op dit moment zou zoiets onmogelijk zijn gezien mijn gevoelige rug. Misschien dat die wat ontlast geraakt zodra ik een tijdje gestopt ben als veldrijder en mijn lichaam daardoor wat kan herstellen. Ik denk wel dat het me zou liggen. Mijn gestalte, mijn achtergrond als topsporter en mijn loopeigenschappen vormen een goeie mix. Weet je dat mijn overslagpunt bij het fietsen hoger ligt dan bij het lopen? Dat kom je niet vaak tegen, normaal gesproken is het net omgekeerd.”

Lees het volledige artikel in het novembernummer van running.be magazine!

running.be magazine
Nathalie Meskens over marathondromen en push-upbeha’s, onderhoudstips voor je loopschoenen, winterloopbroeken op de testbank, het loopwonder Bart WellensFilip Joos loopt de Boerentoren omhoog, Elodie Ouedraogo over de revival van de sneaker, aquajoggen als alternatieve training, de marathon in 3u30′, de Brussels Marathon vanuit de bezemwagen, 10 jaar Marathon Kasterlee, sneller lopen met muziek, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 7 november in de winkel te verkrijgen is!
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?