Gaan lopen met een verkoudheid: do of don’t?

Elke sporter gruwt van een simpele verkoudheid, want hij vreest een impact op zijn zorgvuldig opgebouwde conditie. Hij wil niets liever dan gewoon blijven trainen. Maar is dat wel een goed idee?

Running.be magazine ging zijn licht opsteken bij sportarts Filip Parmentier van de huisartsenpraktijk De Brug in Deinze. “Een verkoudheid is een ontsteking van de bovenste luchtwegen die veroorzaakt wordt door een virus”, legt Parmentier uit. “In principe is deze aandoening vrij onschuldig, want ze geneest spontaan, meestal binnen de week. Zolang er geen andere ziekteverschijnselen zijn, zoals koorts of extreme vermoeidheid, mag de patiënt blijven werken en … blijven sporten.”

Als je een verkoudheid hebt en wil gaan lopen, hou je best wel rekening met enkele tips:

DO! Controleer je ochtendpols

De ochtendpols is zowat de barometer van je lichaam. Naarmate de conditie beter wordt, zal die lager liggen. Wanneer je plots een verhoogde ochtendpols opmerkt, moet je oppassen. Dit kan namelijk wijzen op een onvoldoende herstel van een vorige training of op ziekte. In dat geval kan je beter de trainingen terugschroeven. Wanneer de symptomen niet snel verdwijnen, dan kan dat betekenen dat er complicaties zijn. Dan doe je er goed aan om medische hulp in te roepen.

DON’T! Laat je hoofd niet hangen

In tegenstelling tot wat je in eerste instantie zou denken, heeft een gewone verkoudheid geen directe impact op je sportieve prestaties. Heb je last van een loopneus of een hoestje, laat dan je hoofd niet hangen op voorhand, want in principe zal je even goed presteren. Blijf dus geloven in je eigen kunnen: in deze situaties maken de sporters met de hoogste mentale weerbaarheid het verschil.

running.be magazine
Nog meer tips, plus Sabine Appelmans over haar eerste marathon, een uitgebreide trailspecial, 24u lopers spotten aan de Watersportbaan, een rondje joggen met Walter Baele, het BK Beer Mile, de warme truitjes-test, het vetloopje als remedie tegen de feestkilo’s, het abc van hoogtetrainingfitnessoefeningen voor lopers, (on)gezonde ondergronden, de Tokyo Marathon, Bikram yoga, Raw Cooking, Gella Vandecaveye bestormt de KBC Boerentoren, en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 10 januari in de winkel te verkrijgen is!
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?