Ga je zenuwen te lijf!

Wedstrijdspanning, iedereen ken het wel maar niet iedereen kan er mee overweg. Daarom geven wij je enkele tips om deze toch wel storende angsten te bestrijden.

Bestrijd wedstrijdspanning (foto belga)
Wedstrijdspanning ontstaat wanneer dat wat van je verwacht wordt, verschilt van wat jij denkt te kunnen. Je wordt angstig omdat je verwacht dat er een situatie zal ontstaan waarin je jezelf lichamelijke of mentale schade zal toebrengen. Lichamelijke schade als je bang bent in de wedstrijd helemaal stuk te gaan of mentale schade door de schaamte als je zult falen.

Positieve zelfspraak en geloven in je kunnen is dé manier om spanningen tegen te gaan. Zo is het niet slecht om vaak tegen jezelf te zeggen dat je wel in staat bent om een wedstrijd tot een goed einde te brengen. Gebruik daarbij positieve ervaringen om de zelfspraak geloofwaardig te maken. Wat ontspanning toevoegen aan je wedstrijdvoorbereiding kan ook geen kwaad. Denk daarbij aan ademhalingsoefeningen, luisteren naar muziek, het aan- en ontspannen van je spieren of je even afzonderen van je omgeving.

Nog enkele tips:

Concentreer je op de uitvoering van je bewegingen, je looppas, je ritme en ademhaling en niet zozeer op je tijd, plaats of ranking.

Simuleer de wedstrijd in een looptraining. Loop op hetzelfde tempo, hetzelde tijdstip, met hetzelfde ontbijt en als het kan: op hetzelfde parcour. Deze dingen geven je een vertrouwd gevoel op de dag van de wedstrijd.

Succes!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?