Fout in parcours doet droom van lopers in rook opgaan

Je hebt je lot als loper niet altijd in eigen handen. Vraag dat maar enkele lotgenoten die zich probeerden te kwalificeren voor de Boston Marathon.

Vorige week nog legden we uit hoe specialist Derek Murphy valsspelende lopers betrapt. Hij baseert zich onder andere op splittijden. Als hij het voorbije weekend de uitslagen van de de Woodlands Marathon had bekeken, had hij allicht onraad geroken. Ten onrechte, weliswaar, want er was deze keer geen kwaad opzet in het spel.

Maar na 10 kilometer waren de splittijden van heel wat lopers opmerkelijk snel. Reden: de kop van de koers volgde in de aanvangsfase van de race een motorrijder van de organisatie die een verkeerde afslag nam en zo per ongeluk ruim een kilometer van het parcours afsneed. De lopers roken pas onraad toen hun gps-horloges onderweg en aan de streep duidelijk te weinig kilometers aangaven.

De Woodlands Marathon is een wedstrijd waar lopers zich kunnen kwalificeren voor de prestigieuze Boston Marathon. Dat maakt de situatie extra zuur. Want de kans is vrij groot dat de organisatie van de Boston Marathon geen enkele tijd van de lopers in de Woodlands Marathon zal goedkeuren voor deelname in 2018.

Het is in ieder geval niet de eerste keer dat een parcoursfout roet in het eten van lopers gooit. In California was een pacer nog niet zo heel lang geleden even de weg kwijt. En in een andere kwalificatiewedstrijd voor de Boston Marathon stonden de lopers plots voor een gesloten overweg.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?