Formule tegen man met de hamer

Een Amerikaanse onderzoeker/loper heeft een wiskundige formule ontwikkeld waarmee iedere duurloper precies kan uitrekenen hoeveel energie hij of zij tot zich moet nemen om de klap van de man met de hamer te voorkomen.

De Running Endurance Calculator zou de man met de hamer moeten verslaan.
De man met de hamer komt meestal opduiken als de glycogeenvoorraad op is en het lichaam overschakelt op vetverbranding. Deze verbranding is veel minder efficiënt en het lichaam kan het tempo op dat moment niet meer vasthouden. De snelheid kan daardoor met 30% dalen zonder dat de loper daar nog veel aan kan doen.

De Amerikaanse onderzoeker Benjamin Rapoport kwam de man met de hamer zelf al tegen tijdens zijn looptoochten en besloot het probleem van de energievoorziening tijdens de marathon wetenschappelijk aan te pakken. Hij ontwikkelde een wiskundige formule waarmee iedere duurloper precies kan uitrekenen hoeveel energie hij of zij tot zich moet nemen om de klap van de man met de hamer te voorkomen.

In deze formule spelen een aantal lichamelijke parameters van de betreffende loper, zoals de maximale zuurstofopname en de verhouding spiermassa, een belangrijke rol. “Mensen denken dat die klap onvermijdelijk is, maar dat is niet waar. Je moet een tempo bepalen dat je in staat stelt de finish te bereiken zonder klap. Vervolgens moet je zorgen dat je voldoende koolhydraten tot je neemt”, aldus Rapoport.

De formule helpt alleen bij het bepalen van de hoeveelheid energie die de loper tot zich moet nemen. Maar het belangrijkste is en blijft het bepalen van een snelheid die de loper in staat is tot de finish vol te houden. Rapoport heeft een eenvoudige rekenmachine ontwikkeld waarmee lopers kunnen uitrekenen hoeveel energie ze tot zich moeten nemen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?