Finnen winnen WK vrouwsjouwen

In Finland is vrouwdragen een sport als een ander. Afgelopen weekend werd er naar jaarlijkse traditie het wereldkampioenschap gehouden. Bekijk de beelden!

Deze ongewone wedstrijd wordt al sinds 1994 gehouden in de Finse provincie Sonkajärvi. Mannen moeten met hun vrouw op hun rug een hindernissenparcours van 253,5 meter afleggen. De vrouwen moeten ouder zijn dan 17 jaar en minstens 49 kilo wegen. Het reglement schrijft ook voor dat de te dragen vrouw je eigen vrouw mag zijn of die van de buren (!). Bij de mannen is een sterke rug een must, bij de vrouwen zijn stevige dijen een troef.

De meeste deelnemers hanteren de zogenaamde Estse greep, waarbij het gezicht van de vrouw nogal dicht tegen het achterwerk van de man hangt… Vooral bij de waterproeven is deze greep niet gevrijwaard van risico’s, zoals je op de foto’s kan zien.

36 duo’s gingen afgelopen weekend de strijd aan om de wereldtitel. Een Fins koppel – Ville Parviainen en Janette Oksman – haalde het voor eigen volk in 63,75 seconden. Het wereldrecord is in handen van een Ests koppel met 55,5 seconden. En nu oefenen maar!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?