Finisher Ironman: ‘Loopwedstrijd was nog 5 keer zwaarder’

Het voorbije weekend vond de Ironman in Hawaï plaats, het officieuze WK triatlon. Een ongelooflijk zware wedstrijd, maar ... het kan altijd zwaarder.

Voor een goed begrip … een triatlon begint met 3,8 kilometer zwemmen, gevolgd door 180 kilometer fietsen. Als afsluiter krijg je als deelnemer nog een marathon voor de kiezen. De Duitser Patrick Lange klaarde de klus dit weekend in 8u01’40”, een recordtijd. Bij de vrouwen won de Zwitserse Daniela Ryf voor het derde jaar op rij. Zij deed er 8u50’47” over.

Ruim een uur na winnaar Lange kwam John Kelly over de streep. Misschien zegt die naam je iets. De Amerikaan finishte dit jaar als enige in de mythische Barkley Marathons. Hij vergeleek op Canadian Running beide wedstrijden met elkaar: “Dit was een zware wedstrijd door de hitte en enkele andere factoren, maar die 5 rondes van de Barkley Marathons zijn eigenlijk met niets te vergelijken. Misschien komt 1 ronde van de Barkley Marathons overeen met finishen in deze Ironman.”

John Kelly was trouwens de 66ste van alle deelnemers in Hawaï. Hij klokte wel de snelste marathontijd onder de amateurs: 3u00’42”. Winnaar Lange werkte de marathon af in 2u39’59”. Kelly finishte uiteindelijk na 9u13’13”. Ter vergelijking: bij de Barkley Marathons noteerde hij een tijd van 59u30′!