Filip Vanhaecke Europees kampioen op de marathon

De 51-jarige Filip Vanhaecke uit Ardooie is in Hongarije Europees kampioen marathonlopen geworden bij de 50-plussers. Vorig jaar werd hij ook al wereldkampioen in zijn leeftijdscategorie.

Filip Vanhaecke. (foto skynetblogs)
Vanhaecke liep al 57 marathons. Sinds 1993 ging dat ook gepaard met de ene atletiekprijs na de andere. De gemeentearbeider denkt dan voorlopig niet aan stoppen.

“Ik kan het niet laten. Sport is mijn leven. Ik heb er al vaak aan gedacht om te stoppen, maar dan pak je de wereldtitel en dat motiveert je om te trainen voor een nieuwe competitie”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

“En toegegeven, het gaat nog goed. Er zit wel al wat sleet op mijn lichaam, maar ik kan nog altijd mee met een aantal senioren. Ik recupereer nog goed, maar als ik plots een grote blessure heb, vrees ik dat het volledig gedaan is.”

De omstandigheden in Hongarije waren met temperaturen tussen de 35 en 40 graden niet echt gunstig te noemen. “Ik ben enkele dagen op voorhand al naar Hongarije afgereisd om wat te wennen. Maar die hitte bleef maar aanhouden en er was geen sprake van om de marathon af te gelasten. Tot overmaat van ramp was er zelfs geen airco of koelkast op de hotelkamer.”

Ook in de voorbereiding naar het EK was het afzien voor Vanhaecke. “Je moet afstand in de benen hebben vooraleer je aan een marathon kan beginnen. De weken ervoor heb ik telkens ongeveer 160 kilometer gelopen. Elke dag voor én na het werk.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?