Femke Fatale

Femke Herygers beschikt over dezelfde sportieve genen als haar vader Paul, al is zij niet alleen gepassioneerd door fietsen, maar ook door lopen. Onze man liep met het model over de catwalk van de Herentalse bossen. Bekijk de foto's!

Femke Herygers verschijnt met een big smile op de plaats van afspraak. Het Bloso-centrum Herentals Netepark baadt in een heerlijk herfstig zonnetje. Het mooie park ligt niet zo ver van Femkes woonplaats Lille. Vader Paul, gewezen wereldkampioen veldrijden en tegenwoordig co-commentator op tv, werkt hier met de jeugd en komt onaangekondigd ook even langsgefietst. Plots duikt hij op in de rug van zijn dochter om haar te doen schrikken. “Paps!” gilt Femke het uit, waarna iedereen in de lach schiet. Pa Herygers fietst vrolijk verder …

De eerste vraag laat zich raden: of ze de sportmicrobe van haar vader heeft meegekregen? Femke verrast met haar antwoord: “Eigenlijk zit mijn vader helemaal niet zo vaak meer op de fiets. Wel als het met zijn werk te maken heeft, maar puur voor zichzelf doet hij dat niet meer. Hij heeft er vroeger gewoon te veel voor gegeven. Hoewel hij zelf niet zoveel meer fietst, is de liefde voor de sport er natuurlijk nog wel.”

Je hebt het leven van een topsporter van heel dichtbij meegemaakt. Zou je het zelf aankunnen?
“Nee, dat zou mij niet goed afgaan. Ik ben zelf wel bezig met voeding en sport, maar zo fanatiek op alles letten is niet evident. Aan de andere kant, topsporters zijn goed omringd en hebben natuurlijk ook de tijd om op al die zaken te letten. Ik hou een streng dieet nog geen week vol (lacht). Met mijn drukke agenda – van de ene opdracht naar de andere – ligt dat anders. Ik vind sporten belangrijk, dus probeer ik dat ook zo vaak mogelijk te doen. Dat betekent soms om 7 uur ’s morgens of om 21 uur ’s avonds nog naar de fitness gaan. Ik werk daar ook geregeld samen met een personal coach. Ik doe dan allerlei intensieve oefeningen. Lopen in de fitness doe ik alleen als het weer mij daartoe dwingt.”

Maar een beetje wind of regen houdt je niet tegen?
“Nee, natuurlijk niet. Ik loop bijvoorbeeld heel graag aan zee, lekker tegen de wind in. Ik heb het geluk enkele mensen te kennen die aan zee een huisje hebben, dus daar ga ik graag naartoe. Dan loop ik ’s morgens op nuchtere maag en trakteer ik mij achteraf op een weldadig ontbijt. All in (lacht)! En je hoeft je daar helemaal niet schuldig over te voelen, want je hebt dat dan ook echt verdiend! Thuis heb ik een heel eenvoudig looptraject. Tenue en schoenen aan en weg zijn we! Door de wijk, de dreef uit, het bos in … met wat varianten naargelang de goesting. Soms kom ik ook naar hier, voor wat rondjes op de piste.”

Loop je altijd alleen?
“Nee, als de agenda het toelaat, loop ik met een goede vriend. Ik heb hem echt moeten stimuleren om te gaan lopen. Dat is dus gelukt en het leuke is dat het nu ook mij motiveert. Ik vind het heerlijk om heel rustig een uurtje te lopen en ondertussen een babbeltje te slaan. Dat is heel gezond en goed voor je conditie. Intensief sporten doe ik dan wel in de fitness. Rustig lopen, terwijl je je ademhaling volledig onder controle houdt, vind ik heel aangenaam. Als het kan, trek ik er twee keer per week op uit. Dat is goed voor wekelijks 15 à 20 km. Natuurlijk varieert dat naargelang de agenda en wat ik al van andere sporten gedaan heb.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?