Félix Denayer: ‘Onze gouden medaille is pas een succes als we er anderen mee kunnen inspireren’

Olympisch kampioen, wereldkampioen, Europees kampioen, aanvoerder van de nationale hockeyploeg, succesvol ondernemer en trotse papa. Het visitekaartje van Red Lion Félix Denayer (31) oogt indrukwekkend. En wat ons betreft mag hij daar nog 'getalenteerd loper' en 'motivatiecoach' aan toevoegen.

Voor het laatste runningBE magazine van dit jaar trokken we naar een van onze Belgische gouden medaillewinnaars om het sportjaar 2021 mee af te sluiten. Hockeyspeler Félix Denayer hoopt met hun olympische medaille anderen te motiveren om te sporten. Wij vroegen de Red Lion uiteraard dan ook naar zijn motivatietips.

( … )

Je bent aanvoerder van de Red Lions. Zou je ook een goede coach zijn? Je bent een vat vol inspirerende quotes.
What you leave behind is not what is engraved in stone monuments, but what is woven into the lives of others. Het idee van de erfenis van een topsporter draait niet om wat je gewonnen hebt, wel om wat je achterlaat. Als atleet ga je door verschillende fases. In het begin ben je met jezelf bezig, daarna probeer je anderen beter te maken om finaal iets achter te laten voor de volgende generaties. Onze gouden medaille in Tokio is pas een succes als we er anderen mee kunnen inspireren, beter maken. Misschien kan ons olympisch succes iemand inspireren om een marathon te lopen. Of kan het iemand aanzetten meer te sporten, zodat die zich beter voelt. Van zoiets kan ik genieten.”

Nog eentje uit je repertoire: ‘Enjoy the ride between your goals’. Laten we er voor de gelegenheid ‘Enjoy the run’ van maken.
“Je moet dagelijks plezier hebben in je proces naar de top. De ‘reis’ naar je doel geeft meer voldoening dan het behalen van het doel zelf. Staar je niet blind op je doel, geniet van de tijd ernaartoe en erna. Alleen focussen op een marathon is niet goed. De marathon is de top van de berg. Geniet je niet van de weg naar de top, dan zal je niet presteren. Dan ga je niet de motivatie vinden om elke keer beter te worden.”

Je treedt intussen ook zelf op als sportspreker.
“Ik denk dat ons verhaal inspirerend kan zijn, een goed scenario voor een film. Je kan voldoende parallellen trekken met het gewone leven of het bedrijfsleven. Als onze medaille een tool kan zijn om mensen te helpen in het realiseren van hun doelen, dan wil ik dat met plezier delen.”

Het volledige coverinterview lees je in de nieuwe runningBE. Verkrijgbaar in de supermarkt, dagbladhandels, Standaard Boekhandel. Bestel het in onze webshop of lees het artikel hier digitaal.

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?