‘Extreme duursporten kunnen hart schaden’

Sporten is gezond, maar overdaad schaadt. Dat is de conclusie van een grootschalig Amerikaans onderzoek. Extreme duursporten zouden leiden tot een grotere kans op hartaandoeningen.

De laatste 35 jaar is het aantal marathonlopers vertwintigvoudigd. Ook de populariteit van nog extremere sportieve uitdagingen, zoals ultralopen en volledige triatlons, neemt alsmaar toe.

Het zette Amerikaanse onderzoekers ertoe aan om voor het eerst in kaart te brengen wat de gevolgen van extreme duursporten zijn voor het hart en bloedvaten. Naast een vervijfvoudiging van de kans op hartritmestoornissen, kunnen ze ook voor de verharding van bloedvaten en hartkleppen, en zelfs voor de vorming van littekenweefsel op het hart zorgen.

De onderzoekers brachten alle mogelijke wetenschappelijke literatuur over dit thema bij elkaar en concludeerden dat sport met mate het risico op hartaandoeningen kan verkleinen. De marathon zou echter de limiet zijn voor extreme duursport. Ultralopen, maar ook extreem lange fietstochten en volledige triatlons hebben dan weer een omgekeerd effect, staat te lezen in Mayo Clinic Proceedings.

“Regelmatig een korte wandeling maken of joggen is goed om chronische aandoeningen, hartziektes, diabetes en obesitas te voorkomen”, zegt James O’Keefe, klinisch cardioloog aan het Saint Luke’s Mid America Heart Institute in Kansas City. “Maar extreme duursporten zijn een pak zwaarder zijn voor het lichaam en kunnen zelfs leiden tot ‘structurele veranderingen’ aan het hart en de aders. Zoals bij wel meer dingen geldt de regel ‘overdaad schaadt’. De marathon lijkt de limiet qua veiligheidsgrens. Daarna wegen de voordelen van sport niet langer op tegen de nadelen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?