Ex-olympiër onterecht aan de schandpaal genageld na ‘valsspeelvideo’

Een filmpje waarin een gewezen olympische marathonloper deelnemers aanzet om stukken van het parcours van de Chicago Marathon af te snijden, veroorzaakt heel wat ophef.

Benjamin Paredes nam in 1996 en 2000 voor Mexico deel aan de olympische marathon. In Atlanta werd hij zelfs achtste. Ondertussen is de man 55 jaar en begeleidt hij vooral andere lopers.

Als coach trok hij het voorbije weekend naar Chicago, voor een van de grootste marathons ter wereld. Daar filmde iemand de bespreking die Parades hield met zijn lopers. Groot was de verbazing op sociale media toen bleek dat de Mexicaan zijn poulains tips gaf om het parcours af te snijden (zie eerste video hieronder).

Dat aanzetten tot valsspelen werd de gewezen olympiër niet in dank afgenomen. Op heel wat websites en sociale media werd de Mexicaan afgebrand. Ten onrechte, zo blijkt. Enkele teamleden van Paredes vertelden na afloop hoe de vork in de steel zat.

Paredes heeft inderdaad tips gegeven om delen van het parcours af te snijden. Maar die tips waren alleen gericht aan een vrouw die aangaf dat ze een volledige marathon niet zag zitten. De video die viraal ging was slechts een fragment uit een ruimer gesprek (zie tweede video hieronder) waarin het ging over voeding, tactiek, …

Paredes zelf gaf een soortgelijke verklaring op zijn Facebook-pagina (zie derde video hieronder).Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?