European Running Championships: registreer je nu als eerste voor het gloednieuwe EK in Brussel en Leuven in 2025

Op 12 en 13 april 2025 vinden in ons land de eerste European Running Championships plaats. Profatleten en recreanten staan dat weekend samen aan de start van het Europees kampioenschap marathon, halve marathon en 10 km. Het marathonparcours loopt van Brussel naar Leuven, de andere wedstrijden starten en finishen in Leuven. De interesse is enorm. Pre-registreren voor wat het grootste loopfeest ooit in ons land wordt, kan vanaf nu.

Waarom nu pre-registreren? Je bent dan al zeker van je plekje en je bent bovendien verzekerd van het voordeligste tarief. Op 28 maart 2024 kan je dan via enkele klikken je deelname eenvoudig bevestigen en betalen. De officiële inschrijvingen openen twee weken later pas, op 11 april.

Drie kampioenschappen in één weekend

Tot nu toe was de marathon een vast onderdeel van het EK atletiek, naast alle loop- en kampnummers op de piste, maar vanaf 2025 wordt de marathon een onderdeel van de gloednieuwe European Running Championships. Naast de mythische 42,195 km krijgen ook de halve marathon en 10 km een eigen EK. Drie kampioenschappen op de weg in één weekend dus en dat op zaterdag 12 en zondag 13 april 2025 in ons land. Het unieke aan dit EK running is dat profatleten en recreanten samen aan de start zullen staan. Om de twee jaar zal dit EK in een ander land georganiseerd worden.

De marathon start aan het Koninklijk Paleis in Brussel. Vervolgens leidt een golvend parcours de lopers in een rechte lijn naar Leuven. Na een stadslus van 10 km ligt de finish aan de Parkpoort, net als het WK wielrennen op de weg in 2021. De halve marathon en de 10 km vertrekken vanuit Leuven, doorkruisen de stad en ruimere omgeving om dan ook te finishen aan de Parkpoort.

“Topevent voor beste atleten én sportfeest voor iedereen”

“We halen opnieuw een topsportevenement naar Vlaanderen – en zelfs naar mijn eigen mooie Vlaams-Brabant!”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Zo hopen we nog meer Vlamingen in beweging te krijgen. Want zien sporten, doet sporten. Als een Europees kampioenschap doorgaat om de hoek, dan gaat het bij veel mensen kriebelen om ook zelf de loopschoenen nog eens aan te trekken. Dit EK wordt ook nog eens opengesteld voor iedereen: je zal dus letterlijk samen met je idolen door Vlaams-Brabant kunnen rennen. Lopen was al een laagdrempelige sport – en nu wordt het nog wat aantrekkelijker.”

“Nu het parcours bekend is en de voorinschrijvingen open, kan dit EK marathon pas écht gaan leven bij de Leuvenaars”, zegt Leuvens schepen van Sport Johan Geleyns. “Het is op en top Leuvens dat dit EK zowel een topevenement is voor de beste Europese atleten als een sportief feest waar zoveel mogelijk sportievelingen aan kunnen deelnemen. Lopen is rustgevend en heilzaam en hopelijk kunnen we heel wat mensen via de wedstrijden over 10 kilometer, de halve marathon en zelfs de volledige marathon aanmoedigen om in eigen stad en streek een mooie uitdaging aan te gaan. Aan welke afstand je ook deelneemt of ook als je alleen maar komt supporteren: deze kampioenschappen worden een unieke ervaring.

Brussels minister Sven Gatz is opgetogen over de komst van de European Running Championships naar de hoofdstad: “De marathon start in hartje Brussel en loopt over een golvend parcours in een rechte lijn naar Leuven om te eindigen met een stadslus van 10 kilometer. De finish ligt aan de Parkpoort, exact op de plaats waar de aankomst van het WK wielrennnen in 2021 lag. Brussel zet zich op de kaart als Europese sportstad, we moeten dat blijven ondersteunen.”

Pre-registreren & meer info:

www.europeanrunningchampionships.com

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.