Eten volgens de kleuren van de regenboog: gezond en lekker!

Gezond en evenwichtig eten en energie halen uit je voeding, hoe doe je dat? Simpel: door verschillende kleuren op je bord te toveren!

Elke kleur heeft bepaalde gezondheidsvoordelen. Hoe meer kleur, hoe gezonder de voeding. Probeer dagelijks 3 tot 5 verschillende kleuren te eten en niet steeds naar die ene groene appel of sappige rode tomaten te grijpen. Het is trouwens ook leuker om te smullen van een kleurrijke maaltijd!

Krachtige phytochemicaliën
Als je zorgt voor kleur op je bord, eet je vanzelf meer groenten en fruit want dit zijn de voedingsmiddelen met de meeste kleurvariatie. Ze zitten vol vitamines, mineralen, vezels en essentiële voedingsstoffen. Ze bevatten ook phytochemicaliën, die veel gezondheidsvoordelen hebben en zorgen voor de typische kleur. Zo onderscheiden we lycopeen (rood), bèta-caroteen (geel en oranje), chlorofyll (groen), allyl sulfide (wit)…

Alle kleuren van de regenboog
Zin om een regenboog op je bord te toveren? We zetten op een rijtje welke voordelen je ervaart door een bepaalde kleur voeding te eten:

ROOD: verwarmt en stimuleert
Rode voeding beschermt je cellen en helpt kanker en cardiovasculaire ziektes te voorkomen. Het kan schadelijke effecten van UV stralen en tabaksrook verminderen:
* Rood fruit: bessen, aardbeien, frambozen, granaatappel, watermeloen… 
* Rode groenten: tomaten, radijs, rode kool, rode biet, rode paprika…

ORANJE: versterkt, kalmeert en bevordert de eetlust
Oranje eten versterkt je ogen. Het beschermt je huid tegen zonlicht en luchtvervuiling, waar je als loper veel mee te maken krijgt:
* Oranje fruit: appelsien, mango, abrikoos, perzik, papaja…
* Oranje groenten:wortel, pompoen, zoete aardappel, oranje paprika…

GEEL: brengt harmonie, reinigt en laxeert 
Gele voeding bevat kalium, goed voor de bloeddruk. Het eten van gele voeding zou je lichaam ontgiften en reinigen én geluk en welzijn stimuleren:
* Geel fruit: banaan, meloen, ananas, citroen… 
* Gele groenten: maïs, gele paprika…

GROEN: kalmeert en brengt rust
Groene voeding zit vol calcium (voor sterke botten), ijzer (voor zuurstoftransport in je bloed) en foliumzuur (belangrijk voor zwangere vrouwen). Een must-have kleur voor sporters! 
* Groen fruit: appels, kiwi, druiven… 
* Groene groenten: broccoli, spruitjes, erwten, groene bonen, komkommer, courgette, avocado, boerenkool… 
* Tip: bladgroen (bv. sla, rucola, spinazie) bevat veel magnesium, een natuurlijk middel tegen vermoeidheid. Ideaal bij een loopdip!

BLAUW & PAARS: ontspant, kalmeert en remt ontstekingen af
Blauwe voeding is goed voor mond, keel en luchtwegen:
* Blauw/paars fruit: bosbessen, braambessen, pruimen, blauwe druiven… 
* Blauw/paarse groenten: aubergines, rode ajuin, kool…

WIT: maakt je sterker
Door witte voeding te eten, krijg je een sterk immuunsysteem en ben je beter beschermd tegen ziektes:
* Wit fruit: appel, peer…
* Witte groenten: asperge, witloof, bloemkool, ui, knoflook, prei…
* Tip: op vlak van fruit en groenten is wit een prima keuze maar als het over brood, granen en pasta gaat kies je beter voor bruin. Hoe donkerder, hoe voedzamer!

Tenzij je kleurenblind bent, heb je geen excuus meer om niet gezond te eten. Ideaal om de grijze en donkere dagen mee op te fleuren!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?