Koude temperaturen maken tijdens de winter de energievoorziening van je lichaam extra moeilijk. Ooit al eens geprobeerd om een bevroren energiebar naar binnen te spelen? Niet echt aangenaam! Water in de vorm van een ijslolly? Liever niet. Hoe slaag je er dan in ook tijdens je winterse inspanningen voldoende te eten en te drinken? Wij hebben alvast enkele tips en tricks om het niveau van je energietank op peil te houden.
Voorkom bevroren voedsel
Het klinkt heel logisch, maar veel lopers hebben het ooit weleens aan de hand. Door de vrieskou is hun energy bar zo hard geworden dat ze het risico lopen hun tanden erop stuk te bijten. Wil je toch voor sportvoeding kiezen? Ga dan voor een gel of snack op basis van glucose. Die hebben veel minder snel de neiging om te bevriezen. Extra tip: hou je gels dicht bij je lichaam om de temperatuur aangenaam te houden en warm ze zo nodig nog even op door ze in je handen te kneden.
Ga voor ‘echte’ voeding
Het koude weer inspireert je misschien om eens voor een volledige switch in je voedingspatroon te kiezen. Veel sporters houden graag vast aan hun traditionele snacks, maar de winter is een uitgelezen moment om gewone voeding uit te testen. Gedroogde vruchten zijn de eerste logische keuze, dadelballetjes of bananenpannenkoeken met pindakaas zijn een uitstekend alternatief. Ze geven je voldoende energie en zijn bovendien gemakkelijker eetbaar met … handschoenen. Wil je eens helemaal out of the box gaan? Voor lange loopjes doet een zakje gekookte en gezouten zoete aardappel – een energiebom (!) – wonderen.
Mix je drankjes en drink regelmatig
Niets zo vervelend voor een loper als een flesje ijskoud of bevroren water. Om de vriestemperatuur van je drank te verlagen, voeg je het best wat sportdrank toe. Zo krijg je meteen ook extra energie binnen die je tegen de koude wapent. Omdat we minder zweten dan in de zomer zijn we geneigd om het vochttekort trager aan te vullen, maar ook nu is regelmatig drinken key. je koude lucht inademt, droog je sneller uit. Regelmatig drinken vermindert ook de kans op ijsvorming in je drank.
Neem een goed geïsoleerde waterzak mee
Kies je tijdens je looptocht voor een waterzak? Isoleer dan de slangenhuls voldoende en steek de slang zoveel mogelijk in je jas of rugzak. Lichaamswarmte kan ook voorkomen dat vloeistoffen bevriezen. Een laatste, misschien wat onorthodoxe, tip: blaas na je drankpauze het water dat nog in de slang zit terug in de zak, zo bevriest het niet in de slang.