Eten & drinken tijdens een race: wanneer en hoeveel?

Hoeveel en hoe vaak moet je eten en drinken tijdens een race? En moet je überhaupt wel eten en drinken tijdens alle soorten wedstrijden?

Voor het antwoord op bovenstaande vragen trokken we naar Jolien Lewyllie en Evelyne Coppens, de voedingsspecialistes van Energy Lab. Het volledige artikel over dit onderwerp lees je in ons novembernummer (nog tot eind deze maand in de winkel), of raadpleeg je hier digitaal.

In het artikel splitsen we de ‘momenten’ van een wedstrijd op en maken we ook een onderscheid tussen zware en minder zware inspanningen. Wij bespreken hier alvast wat je moet doen voor de start, want … 

Eten en drinken tijdens de wedstrijd heeft pas nut als je goed gehydrateerd aan de start verschijnt. Dit betekent dat je de drie dagen voor de race minstens 1,5 liter water per dag hebt gedronken. Bij een inspanning langer dan 90 minuten mag het meer zijn en is het goed om af te wisselen met een dorstlesser. Jolien: “Die zorgt voor extra koolhydraten en zouten. Die houden vocht vast en voorkomen uitdroging. Een goede dorstlesser bevat 60 à 80 gram koolhydraten en 1 à 1,5 gram zout per liter.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?