Eten dat je best vermijdt voor je gaat lopen

Het is belangrijk om voor het lopen goed te eten, zodat je voldoende energie hebt om je training af te werken. Zorg wel dat je niet te veel eet en de juiste voedingskeuzes maakt. Deze 5 voedingsmiddelen eet je beter niét als je grootse loopplannen hebt.

1. VEZELRIJKE GROENTEN
Groentjes zijn uiteraard supergezond, dat weten we allemaal. Ze zitten boordevol vitamines en goede voedingsstoffen. Ze kunnen je weerstand een boost geven en zijn een uitstekende bron van vezels. Die heb je zeker nodig, maar niet voor het lopen want ze kunnen spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken. En dat is niet bepaald aangenaam tijdens het sporten… Let vooral op met bonen en peulvruchten, champignons, prei, paprika, maïs en verschillende koolsoorten. Bewaar die om heerlijk van te smullen na het lopen! Kies voor makkelijker te verteren groenten, bv. wortelen, broccoli, witloof, gekookte rode biet en aspergepunten.

2. (TE) VETTE VOEDING
Gezonde vetten heb je absoluut nodig. Maar vermijd (te) vette voeding voor het lopen, in het bijzonder verzadigde (ongezonde) vetten zoals vette vleeswaren, kaas, koekjes, gebak etc. Deze vetten blijven namelijk langer in je maag aanwezig en hebben meer tijd nodig om verteerd te geraken. Je lichaam moet harder werken om vet om te zetten in energie. Een het is natuurlijk beter om die energie nu eerst te gebruiken tijdens het lopen!

3. PITTIG GEKRUID ETEN
Kruiden geven extra smaak aan je eten en ze kunnen je gezondheid bevorderen. Maar scherpe kruiden kunnen je spijsvertering prikkelen. Gevolg: verteringsproblemen tijdens het sporten. Als je een maaltijd nuttigt voor het lopen, kruid ze dan niet te sterk af of hou het bij ‘neutralere’ kruiden zoals peper, zout en groene kruiden (dille, basilicum, oregano, tijm…).

4. TE VEEL SUIKER
Suikers heb je nodig als brandstof tijdens het lopen. Maar zoals voor alles in het leven geldt: trop is teveel! Een overload aan suiker veroorzaakt een piek in je bloedsuikerspiegel, die vervolgens even snel weer de dieperik ingaat. Dit leidt tot hoofdpijn, futloosheid, vermoeidheid en verminderde sportieve prestaties. Heb je een energieshot nodig vlak voor je gaat lopen? Kies dan voor gezonde, trage suikers. Denk aan muesli, een banaan, volkorenbrood, quinoa, zoete aardappel…

5. ZUIVELPRODUCTEN
Naast het feit dat (volle) melkproducten een hoog vetgehalte hebben, wat niet bevordelijk is tijdens je loopjes, kunnen zuivelproducten winderigheid veroorzaken. Dit komt doordat ze lactose bevatten, wat sowieso voor velen moeilijk te verteren is en al zeker tijdens het sporten. Ook dit veroorzaakt – we vallen in herhaling – winderigheid en een vervelend opgeblazen gevoel. Bewaar dat yoghurtje en dat lekker stukje kaas van op de foto dus voor na je workout. Je gaat er dan extra van kunnen genieten!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?