Erika Van Tielen: ‘Ik ben een sportbeest’

Vanaf vrijdag zet Erika Van Tielen haar beste beentje voor in Sterren op de Dansvloer. Running.be magazine jogde alvast een rondje mee met de roodharige schone en constateerde dat de conditie goed zit!

“Ik ben een sportbeest”. Uit de mond van radio- en televisiepresentatrice Erika Van Tielen klinkt dat prikkelend. Met veel plezier volgden we haar 11 kilometer lang door het mooie recreatiedomein Fort van Merksem.

“Ik heb altijd in Merksem gewoond, en kom hier al lopen sinds ik een jaar of acht was”, zegt Van Tielen in running.be magazine. “Ik ging mee met mijn papa en vond dat onmiddellijk plezant. We spreken hier nog altijd regelmatig af om samen te gaan joggen. Mijn vader is nooit een fanatieke loper geweest, maar komt hier wel al jaren consequent een paar rondjes draaien. En dat is altijd een leuk vader-dochtermoment.”

Past dat gemakkelijk tussen het presenteren door?

“Het is vooral sinds ik mama ben geworden dat het een hoop geregel is. Ik probeer drie of vier keer in de week te gaan lopen, maar ik heb een onregelmatige job, dus dat is niet altijd gemakkelijk. Voor Vlaanderen Vakantieland zit ik vaak in het buitenland. Ik neem dan altijd wel ambitieus mijn loopschoenen mee, maar negen keer van de tien komt het er toch niet van.”

Lukt het altijd om drie of vier keer per week te gaan lopen?

“Als ik van 7 tot 10 uur de ochtend doe op Studio Brussel, is dat ideaal om achteraf nog te gaan lopen. Aan minstens drie keer per week probeer ik vast te houden, anders heeft het weinig zin dat je traint. Ik ben niet extreem competitief, maar ik probeer wel graag wat vooruitgang te boeken. Gemiddeld loop ik drie kwartier of een uur, en dat past altijd wel ergens tussen. Ik heb wel de ambitie om ooit eens een marathon te lopen, maar dan moet je ook anderhalf of twee uur gaan trainen, en dat is alweer een stuk moeilijker om in je agenda te passen.”

Je werkt bij Studio Brussel, dus je moet fantastische loopmuziek op je mp3 hebben staan?

“Als ik ga lopen, luister ik eigenlijk heel graag naar actualiteitsprogramma’s. Als het een rustig tempo is tenminste. Als het intensiever is, wil je dat gepraat niet aan je hoofd hebben, maar dan luister ik naar een beetje van alles, want ik heb geen aparte playlist met loopmuziek. Ik loop heel graag alleen, met wat muziek, maar ook zonder muziek. Dat laadt me op. Het maakt tegelijk mijn hoofd leeg en ik kom ook op goeie ideeën. Dat is een paradox: je gaat lopen om je hoofd vrij te maken, en tegelijk kan je beter nadenken. Je wordt moe, maar het geeft ook energie.”

Doe je nog aan andere sporten?

“Ik doe yoga. Met een fitnessabonnement kan je dat op bijna gelijk welk uur gaan doen. Pas op, geen zweverige meditatieyoga maar eerder poweryoga! Met veel buikspieroefeningen en intensieve lenigheidsoefeningen. Het beste bewijs dat yoga echt wel zwaar kan zijn, krijg je als er dan toch eens mannen meegaan. Die liggen al snel te puffen en te zweten. Ik schrik er altijd van hoe ongelooflijk mannen kunnen zweten.”

Vanaf 9 november ben je te zien in Sterren op de Dansvloer. Fysiek moet je dankzij het lopen en de yoga toch een goede basis hebben?

“De uithouding is geen probleem. Ik zou een hele dag kunnen dansen. En de lenigheid van de yoga helpt ook wel. Maar daarmee ben ik er jammer genoeg nog lang niet.”

Hoe vaak ben je nu met dat dansprogramma bezig?

“Ik oefen nu (eind oktober, nvdr) vier tot vijf keer per week. En heb er mijn agenda voor vrijgemaakt. Veel tijd voor yoga en lopen blijft er nu niet meer over. Yoga doe ik nu even helemaal niet meer, maar ik ga wel nog één of twee keer per week lopen. Al is dat vooral kort even loslopen. Ik wil mijn lijf niet te veel afmatten.”

Heb je al zenuwen voor de eerste aflevering?

“De eerst keer valt er nog niemand af, dus dat is al een zekere geruststelling. Ik hoop alleszins dat ik even mag meedraaien. Ik heb er al veel tijd en energie in gestoken. Het begint nu eindelijk wat te lukken, dus ik hoop dat ik niet bij de eerste afvallers ben. Winnen hoeft niet, maar er is wel nog veel dat ik wil uitproberen en bijleren.”

running.be magazine
Lees het volledige interview in de najaarsspecial van running.be magazine, met ook nog de GPS-horlogestest, de leukste kerstcorrida’s, veldlopen voor dummies, flashy fashion, een reportage over de Ultra-Trail du Mont-Blanc, conditietraining in de winter en nog veel meer. Vanaf dinsdag 6 november in de winkel!
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.