Enkels leveren meeste kracht bij lopen

Tijdens het lopen komt de meeste kracht uit onze enkels. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit van North Carolina

Bij de overgang van wandelen naar lopen nemen de enkels het stilaan over van de heupen als belangrijkste krachtbron. (foto running)
Bij een rustig looptempo van twee meter per seconde zijn de enkels verantwoordelijk voor ongeveer 47% van de opgewekte kracht. De heupen hebben dan een aandeel van slechts 32%, terwijl zij bij het wandelen met 44% de meeste kracht opwekken.

“Er lijkt een wisseling van de wacht plaats te vinden tussen de heupen en enkels als mensen overschakelen van wandelen op lopen”, aldus hoofdonderzoeker Gregory Sawicki van de Universiteit van North Carolina. De verzamelde informatie komt volgens de onderzoekers vooral van pas bij het ontwikkelen van protheses en andere mechanische hulpstukken voor mensen die moeilijk lopen.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door proefpersonen met verschillende snelheden te laten wandelen of lopen op een loopband. Met camera’s werden de bewegingen van hun ledematen in kaart gebracht. De loopband verzamelde gegevens over de kracht die werd uitgeoefend op het oppervlak van het apparaat.

Deze nieuwe bevindingen gelden alleen voor lopers en wandelaars die zich op vlak terrein voortbewegen. Bij een ondergrond met hoogteverschillen dragen de knieeën waarschijnlijk meer bij aan het proces om kracht op te wekken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?