ENGIE Dwars door Hasselt blaast dit jaar 40 kaarsjes uit

Op zondag 9 oktober wordt Hasselt ingepalmd door de lopers. ENGIE Dwars door Hasselt blaast 40 kaarsjes uit en heeft voor zijn jubileumeditie enkele nieuwigheden in petto. Inschrijven kan vanaf nu.

‘Den Dwars’ – gestart als een initiatief van Het Belang van Limburg – is door de jaren heen een vaste afspraak geworden op de loopkalender in het najaar. De deelnemers aan dit gezellige loopfestijn kunnen op 9 oktober kiezen voor een parcours van 3, 5, 10,5 of 15 km. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is er de 1 km lange Kids Run. De 5 km kan je ook in duo lopen. In de CM-Duorun ben je met een zogenaamde buddyline verbonden met je loopmaatje. Tijdens de CM-Duorun toon je letterlijk de speciale band met je looppartner. Bij inschrijving ontvangen de duo’s niet alleen deze buddyline, maar krijgen ze ook twee matchende loopshirts.

Passage over de vernieuwde Kempische brug

Voor de 40ste editie van ENGIE Dwars door Hasselt worden de lopers getrakteerd op enkele nieuwigheden op het stadsparcours. Zo is er voor de deelnemers van de 10,5 en 15 km voor het tweede jaar op rij een primeur. Na de oversteek van het Albertkanaal via de spoorwegbrug in Kuringen worden de lopers dit jaar over de heraangelegde en verhoogde Kempische Brug gestuurd. De werken aan de eerste van de twee bruggen zullen een paar weken voor de passage van ENGIE Dwars door Hasselt afgerond worden. Een perfect moment om alles eens van dichtbij te bekijken.

Lopers die de uitdaging van de 15 km aangaan, zullen bovendien opnieuw kunnen genieten van de felgesmaakte passage door de Vetterstraat in Kuringen, waar traditioneel veel supporters op post staan, voor ze via een aangepaste lus door het gezellige centrum van Kuringen trekken.

De aankomst van de verschillende afstanden is een pareltje. Via de fiets- en wandeldijk langs de Kanaalkom snij je de laatste kilometer aan en heb je een prachtig uitzicht op het adembenemende Zuidzicht, de nieuwe toplocatie aan het water in Hasselt. Aan de aankomst op het Kolonel Dusartplein wacht voor alle deelnemers een welverdiende medaille.

Het snelste bedrijf

Traditioneel doen er ook heel wat scholen en bedrijven mee aan ENGIE Dwars door Hasselt. Voor de 15 km is er een apart bedrijvenklassement op basis van de gelopen tijd van de snelste acht werknemers. De deelnemende bedrijven kunnen op 9 oktober hun lopers ontvangen in het gezellige bedrijvendorp.

Habib El Ouakili: “Dit evenement leeft onder de Hasselaren”

“Sporten is niet enkel gezond, het brengt mensen samen. Dat bewijst ook het topevenement Dwars door Hasselt. Traditiegetrouw ontvangen wij jaarlijks duizenden sportievelingen én hun supporters in onze binnenstad”, weet schepen van Sport Habib El Ouakili. “En na al die jaren leeft Dwars door Hasselt echt onder de Hasselaren. Wij kijken dan ook weer reikhalzend uit naar zondag 9 oktober voor een nieuwe topeditie.”

ENGIE Running Tour

ENGIE Dwars door Hasselt maakt ook dit jaar deel uit van de ENGIE Running Tour, de verzameling van de mooiste stadslopen van ons land. Als title partner van de Running Tour wil ENGIE zoveel mogelijk mensen aanmoedigen om deel te nemen, legt Thierry Saegeman, CEO van ENGIE Belgium, uit. “Lopen geeft energie en kan ook helpen om vaker te kiezen voor meer duurzame verplaatsingen, wat perfect aansluit bij de ambitie van ENGIE om België te begeleiden in de transitie naar een koolstofneutrale toekomst.”

Bovendien zal de organisatie van alle stadslopen onder impuls van ENGIE een stuk duurzamer worden. Via een ecologisch charter staat respect voor de omgeving van het parcours centraal. Zo worden deelnemers onder andere aangemoedigd om met het openbaar vervoer of met de fiets te komen en wordt er tijdens de loopwedstrijd zoveel mogelijk milieuvriendelijk materiaal gebruikt, zoals onder andere herbruikbare bekers bij de bevoorradingen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?