En de Oscar voor beste loopfilm gaat naar…

Rundskop heeft het niet gehaald, maar Running.be blijft in de Oscar-sfeer met een lijstje niet te versmaden loopfilms en -documentaires. Bekijk de trailers en kies jouw favoriet!

Chariots of fire 
Film gebaseerd op een waar gebeurd verhaal over twee Britse lopers, een Jood en een Christen, die zich voorbereiden op de Olympische Spelen van 1924.


Forrest Gump 
Geen loopfilm pur sang, maar iedereen kent wel de legendarische woorden ‘Run, Forrest, Run!’ die de simpele ziel Forrest Gump door zijn vriendinnetje toegeroepen krijgt als pestkoppen hem achterna zitten. Verderop in de film groeit Gump ook nog uit tot een inspiratiebron als hij zich uit liefdesverdriet waagt aan een ultraloop dwars door de States.


Indulgence 
Documentaire over ultraloopfenomeen Anton Krupicka in het bergachtige westen van de VS.


La Ligne droite
Tragikomedie over ex-gevangene Leïla en de blinde Yannick die via looptrainingen en -wedstrijden het verleden achter zich willen laten.


Marathon Boy 
Bollywood-documentaire over Budhia Singh, een Indisch jongetje dat op vijfjarige leeftijd al een resem marathons gelopen heeft en zo een icoon wordt in zijn land.


Prefontaine 
Film over de Amerikaan Steve Prefontaine, een grote loopbelofte die op jonge leeftijd omkomt in een verkeersongeval. (zie ook ‘Without Limits’)


Run, Fatboy, Run 
Een – jawel – komische film over Dennis die ondanks zijn erbarmelijke conditie mee wil doen aan de marathon van London om zijn zwangere ex-verloofde terug voor zich te winnen.


Run for your life 
Deze documentaire vertelt het verhaal van Fred Lebow, de man die de New York City Marathon van een kleine onbekende race deed uitgroeien naar het massa-evenement dat het vandaag de dag is.
 

Running the Sahara 
Documentaire over Ray Zahab, Charlie Engle en Kevin Lin, drie bevriende ultralopers die dwars door de Sahara willen lopen, goed voor 6.920 km afzien.


Saint Ralph 
Drama/komedie over een 14-jarige jongen die gelooft dat hij zijn zieke moeder kan genezen door de Boston Marathon te winnen.


Spirit of the marathon 
Documentaire die zes deelnemers volgt in hun voorbereiding op de Chicago Marathon in 2005.


The Long Green Line 
Documentaire over de legendarische Amerikaanse coach Joe Newton die zijn veldloopteams op de universiteit van de ene zege naar de andere stuwt.


The loneliness of the long distance runner
Jeugddelinquent Colin Smith is een enorm looptalent. De directeur van de instelling waar hij verblijft wil met hem een loopwedstrijd winnen tegen een rivaliserende tuchtschool. Tijdens zijn lange trainingen krijgt Colin de mogelijkheid diep na te denken over zijn leven.


The long run
Film over een gefaalde atletiekcoach die een vrouw klaarstoomt voor de Comrades Marathon, een ultramarathon van 90 km in Zuid-Afrika.


Without Limits 
Film over de Amerikaan Steve Prefontaine, een grote loopbelofte die op jonge leeftijd omkomt in een verkeersongeval. (zie ook Prefontaine)

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?