Elke dag croissant eten leidt binnen drie weken tot verhoogd risico op hartproblemen

Dat verzadigde vetten niet goed zijn voor je hart is geen nieuws. Dat het negatieve effect van een verhoogde inname van verzadigde vetten al waarneembaar is na amper drie weken, is dat wel. Wetenschappers van de Universiteit van Oxford stelden dat vast via een 'croissanttest'.

24 dagen lang elke dag een ‘dieet’ met croissants, boter, worstjes, taart en chocolade volgen. Dat was de opdracht die een groep vrijwilligers kreeg in het kader van een wetenschappelijke studie van de Universiteit van Oxford. Een controlegroep kreeg gedurende die periode vooral meervoudige onverzadigde vetten voorgeschoteld zoals vette vis, zonnebloemolie, walnoten en sesamzaadjes.

De onderzoekers hielden het caloriegehalte nauwlettend in de gaten en zorgden ervoor dat alle deelnemers gedurende het onderzoek op gelijk gewicht bleven. Bij de ‘croissantgroep’ stelden de wetenschappers vast dat hun cholesterolwaarden na drie weken met 10 procent gestegen waren en dat het vetgehalte in hun lever met 20 procent was toegenomen. Beide percentages zijn indicatoren voor een verhoogd risico op hartziekten en diabetes type 2.

Bij de andere groep waren de resultaten omgekeerd. De onderzoekers zagen dat wie het dieet met meervoudige onverzadigde vetten had gevolgd een cholesterolgehalte had dat gemiddeld 10 procent lager lag en dat er bij deze groep een toename van de energiereserves in hun hartspier kon vastgesteld worden, ook al waren hun lichaamsgewicht en calorie-inname onveranderd.

“Zelfs als je niet aankomt, kunnen verschillende vetten drastische effecten op onze gezondheid hebben en dit in een kort tijdsbestek”, aldus hoofdonderzoeker Nikola Srnic. Het onderzoek suggereert dat mensen die gezond eten gerustgesteld kunnen worden door de gunstige effecten, zelfs als de getallen op de weegschaal niet veranderden. “Als je niet afvalt, moet je de hoop niet verliezen”, aldus Srnic.

Toch zijn er nog langere studies met meer deelnemers nodig om al deze bevindingen te bevestigen en aan te tonen of deze kortetermijnveranderingen ook op de lange termijn het risico op hartaandoeningen vergroten.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.