El Qady vliegt door Brussel

De Marokkaan Najim El Qady heeft de 32ste editie van de 20 km door Brussel op zijn naam geschreven. Het evenement werd overschaduwd door de dood van een deelnemer. In totaal liepen 30.000 sportievelingen door de hoofdstad.

El Qady liep de 20km in 59.41. (foto belga)

El Qady liet 59.41 optekenen en was daarmee 1:40 sneller dan de Burundees Willy Nduwimana (1:01.21). Diens landgenoot Onesphore Nkunzimana, de winnaar van vorig jaar, strandde op de derde plaats.

De 30-jarige El Qady was twee jaar geleden ook al de snelste in Brussel. Nog voor halfweg nam hij afstand van zijn twee Burundese gezellen. Met Benjamin Barbier (5de), Lander Van Droogenbroeck (7de) en Nick Van Peborgh (10de) finishten er drie Belgen in de top tien.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Burundese Francine Niyonizigiye (1:12.08), die het haalde voor Catherine Lallemand (1:13.22), die met deze prestatie een punt plaatst achter haar loopcarrière. Hanna Vandenbussche werd vijfde.

DEELNEMER BEZWIJKT NA HARTADERBREUK

De 26-jarige Bart Leemans uit Evergem werd in het zicht van de finish onwel ter hoogte van de Tervurenlaan. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, maar is daar overleden aan een hartaderbreuk. Een andere – eveneens 26-jarige – man raakte oververhit. Hij wordt in een kunstmatig coma gehouden, maar verkeert niet in levensgevaar.

Dertien deelnemers werden voor verzorging naar een ziekenhuis gebracht. Het Rode Kruis moest 540 deelnemers verzorgen.

In totaal gingen 30.000 sportievelingen van start op de Esplanade van het Jubelpark. De wedstrijd was naar goede gewoonte in een mum van tijd volgeboekt.


Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?