El Hachimi de beste in DVV Antwerp Marathon

De 38-jarige Abdelhadi El Hachimi heeft de DVV Antwerp Marathon gewonnen. Onze landgenoot haalde het in 2u12:53 voor de Keniaan Kenneth Korir en Florent Caelen, die net als vorig jaar derde werd.

Voor het eerst verschenen meer dan 2000 atleten aan de start van de DVV Antwerp Marathon. De wedstrijd in de Scheldestad begon met een moment van stilte voor de slachtoffers van de aanslag tijdens de marathon in het Amerikaanse Boston, vorige maandag.

De marathon nam een relatief rustige start. De eerste atleten passeerden het punt van 1 kilometer na dik 3 minuten. Daar had een kopgroep van vier atleten een voorsprong van 100 meter.

Na 5 kilometer was de kopgroep ongewijzigd. De Kenianen Samson Bungei en Kenneth Korir voerden de forcing, opgejaagd door haas Onosphor Kunzimani. De Belg Abdelhadi El Hachimi vervolledigde de kopgroep.

Een tweede groepje met Belgen Gino Van Geyte, Jesse Stroobants en Florent Caelen volgde op een minuut van de leiders. In de buik van de wedstrijd oogden de lopers nog fris. Iedereen liet zich het applaus van de toeschouwers langs de Scheldekaaien goed gevallen. En bij velen kon er nog een glimlach van af.

Halverwege liepen de Keniaanse favorieten ruim voorop, opgezweept door de haas Kunzimani en met El Hachimi in hun zog. De leiders legden de eerste 21 km af in1u:04:55. Caelen en Stroobants volgden op een kleine 4 minuten. Van Geyte moest de rol lossen en volgde halfweg op bijna 5 minuten van de kopgroep. Rond kilometer 25 hield de haas van de Kenianen het voor bekeken en moesten de koplopers met z’n drieën verder.

Op kilometer 32 stapte ook Bungei uit de race. De overwinningsstrijd werd een duel tussen de Keniaan Korir en de Belg El Hachimi. Op papier waren de atleten erg aan elkaar gewaagd met besttijden van respectievelijk 2u:13:10 en 2u:11:30.

In de laatste kilometers zakte het tempo licht en Korir en El Hachimi speelden haasje over in een poging om weg te geraken. Uiteindelijk brak de veer bij Korir en was het de Belg die aan het langste eind trok. El Hachimi draaide na 42 km onder luid applaus als eerste de Antwerpse Grote Markt op en won de marathon in 2u:12:53. Korir volgde in 2u:13:50. Florent Caelen vervolledigde het podium in 2u:18:20. Vincent Nardozza en Tom Vanslambrouck werden vierde en vijfde.

Eerste vrouw was Louise Deldique in een tijd van 2u:52:36.

EL HACHIMI: ‘LOPEN IN ANTWERPEN IS SUPER’

“Ik ben erg blij met mijn overwinning”, sprak Abdelhadi El Hachimi. “Ik wilde eigenlijk 2u10 lopen, maar door de wind is dat niet gelukt. Het zal voor een volgende keer zijn. Nu leg ik me toe op de 10.000m op de piste. Lopen hier in Antwerpen was super. Er stonden veel toeschouwers langs de weg. Mijn familie is hier ook. Dat maakt extra speciaal.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?