EK veldlopen verwelkomt zondag atleten uit 38 landen en duizenden supporters in Brussel

In het Park van Laken vinden zondag de SPAR European Cross Country Championships plaats. Atleten uit 38 landen komen naar Brussel om op dit EK veldlopen te strijden voor de medailles. België staat met een 40-koppige delegatie aan de start, met Isaac Kimeli als grootste medaillekandidaat. Duizenden toeschouwers zullen zondag de beste atleten van Europa komen aanmoedigen. Momenteel zijn al meer dan 3000 tickets de deur uit. Online tickets kopen kan nog tot op de eventdag zelf. Ook ter plaatse aan de kassa kan je zondag nog tickets aanschaffen.

De SPAR European Cross Country Championships zijn dit jaar aan hun 29ste editie toe. Al twee keer eerder mocht België Europa’s beste atleten verwelkomen: in 1996 in Charleroi en in 2008 in Brussel. Komende zondag is Brussel opnieuw gastheer voor het EK veldlopen. Bij de senioren mannen krijgen we voor het eerst sinds 2021 een nieuwe Europese kampioen. De Noorse superster Jakob Ingebrigtsen, de winnaar van 2021 en 2022, moet jammer genoeg verstek geven door een blessure. Daardoor ligt de titelstrijd in het Park van Laken helemaal open …

Pakt Isaac Kimeli het goud voor België? De nummer drie van vorig jaar heeft niet alleen het thuisvoordeel. Hij verkeert ook in bloedvorm en is klaar om op het heuvelachtige parcours mee te dingen voor het goud, de enige kleur die nog ontbreekt in zijn EK-collectie. Maar ook Yemaneberhan Crippa mikt op het hoogst mogelijke. De Italiaan stond in 2019 al op het EK-podium en kan daar zondag opnieuw dichtbij komen. Ook de Fransman Yann Schrub, vorig jaar nog zevende, zal een taaie klant zijn. Zowel Frankrijk, Italië als België – dat onder meer ook kan rekenen op John Heymans en Robin Hendrix – sturen meer dan één klepper naar de gevechtslinie. Ook de strijd om de teammedailles wordt bijgevolg boeiend om volgen.

Chloé Herbiet en Lisa Rooms voeren het Belgisch zestal bij de vrouwen aan. Gestuwd door het thuispubliek mogen zij zeker een top 20-notering ambiëren. Titelverdedigster Karoline Bherkeli Grøvdal start ook nu weer als topfavoriete. De 33-jarige Noorse heeft sinds 2015 nog geen enkele keer het podium gemist en kan zondag voor een derde gouden plak op een rij zorgen. Het grootste gevaar komt wellicht uit Italië, want met Nadia Battocletti hebben de Azzurri een absolute sterkhouder in het team. Battocletti topte het podium al bij de beloften en kan nu mikken op eremetaal bij de senioren.

Met de mixed relays heeft Italië zelfs nog een derde troef in handen. Hun kwartet bestaat voor de helft uit het gouden team van vorig en heeft dus kansen. België heeft met Elise Vanderelst en Ruben Verheyden ook veel ervaring in huis, gekoppeld aan twee nieuwkomers op het Europese toneel. Het wordt dus koffiedik kijken of de thuisploeg iets in de pap kan brokken en het brons van twee jaar geleden kan evenaren of overtreffen.

Nederlands toptalent Laros gaat voor eerste goud in het veld

In de jeugdcategorieën is Niels Laros dé man om in de gaten te houden. De 18-jarige Nederlander gaf afgelopen zomer zijn visitekaartje af door fenomenale tijden neer te zetten op de piste en als youngster mee te draaien met de wereldtop. In het veld kan Laros nog geen adelbrieven voorleggen, maar daar zou zondag verandering in kunnen komen. De Deen Axel Vang Christensen wordt wellicht zijn grootste concurrent. Met drie broers in één wedstrijd zorgt ons land op voorhand al voor een opmerkelijke prestatie: zowel Casper, Mathis als Daan Lievens konden zich plaatsen voor de juniorenrace.

In de overige categorieën wordt, bij gebrek aan een uitgesproken topfavoriet, veel spanning verwacht. Charlotte Penneman is gezien haar uitstekende vorm en internationale ervaring alleszins het speerpunt voor België bij de junioren. Zij zal ongetwijfeld beter willen doen dan haar 70ste plaats van vorig jaar. Yorick Van de Kerkhove en Jana Van Lent bewezen de voorbije weken bij de beloften al dat ze een maatje groter zijn dan hun landgenoten. Ook zij waren er vorig jaar bij op het EK met respectievelijk een 23ste en 41ste plaats als resultaat. Van de Kerkhove mogen we dit keer misschien wel bij de beste tien verwachten. Van Lent zette eveneens een stap voorwaarts en lijkt als laatstejaars klaar om ruim 20 plaatsen beter te doen.

Kom op tijd, kom in zwart-geel-rood en bestel je tickets online!

De wedstrijden van de SPAR European Cross Country Championships worden zondag voorafgegaan door jeugdwedstrijden van de EnergyVision CrossCup. En op zaterdag vindt op de EK-omloop al het BK voor Masters plaats. Het belooft dus een druk veldloopweekend te worden in Brussel. De organisatie raadt alle supporters dan ook aan om tijdig naar het Park van Laken af te zakken. En vergeet je zeker niet uit te dossen in zwart-geel-rood om zo de Belgische atleten nog een extra boost te geven! Er zijn momenteel al meer dan 3000 tickets de deur uit. Online tickets kopen kan tot en met zondag. Je kaartje ter plaatse aan de kassa kopen kan ook. Kinderen tot 12 jaar (geboortejaar 2011 en later) mogen het EK gratis bijwonen.

PRAKTISCHE INFO SPAR EUROPEAN CROSS COUNTRY CHAMPIONSHIPS 2023

Programma zaterdag 9 december 2023:

  • 12u45 – 15u15 – BK Masters

Programma zondag 10 december 2023:

  • 9u45 – 11u45 – EnergyVision CrossCup jeugdwedstrijden
  • 12u25 – U20 Vrouwen
  • 12u50 – U20 Mannen
  • 13u10 – Senioren Mixed Relay
  • 13u35 – U23 Vrouwen
  • 14u05 – U23 Mannen
  • 14u35 – Senioren Vrouwen
  • 15u15 – Senioren Mannen

Locatie:

Park van Laken, Brussel

Tickets & meer info:

www.exchbrussels.com

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?