EK Oriëntatielopen voor de eerste keer in ons land en mét Belgische kanshebber

Hasselt wordt dé urban orienteering hotspot in 2025: de centrumstraten van de Limburgse hoofdstad zullen eind augustus 2025 het strijdperk zijn van het Europees Kampioenschap Oriëntatielopen. Dat EK met drie snelle en spectaculaire urban disciplines zakt zo voor de eerste keer af naar ons land. 

Orienteering is een fysieke navigatiesport die de meeste mensen vooral kennen als een natuursport. Toch zijn het vooral de ‘urban’ disciplines die steeds populairder worden. Deze looponderdelen Knock Out Sprint, Individuele Sprint en Sprint Mixed Aflossing zijn veel korter, sneller en spelen zich af in een stedelijke omgeving. Het is vaak een secondenspel met wisselende kansen en dat maakt het ontzettend spannend.

“Dit jaar vindt het EK plaats in Verona. Maar met veel trots kunnen we vandaag melden dat onze kandidatuur voor 2025 het haalde en dat het EK dus naar Vlaanderen komt met Hasselt als hoofdlocatie van het event.” zegt organisator Jeremy Genar. “Van 27 tot 31 augustus 2025 zullen de 300 à 400 beste atleten uit heel Europa strijden voor de medailles in drie disciplines.”

“Hasselt is een echte sportstad en dus zijn we blij om dit aantrekkelijke Europees Kampioenschap te hosten.” zegt Schepen van Sport Habib El Ouakili. “Uiteraard is het voor onze stad ook mooi meegenomen dat de entourage van het event uit zo’n 2.000
internationale bezoekers bestaat die hier zullen verblijven. Het EK wordt bovendien live uitgezonden in meer dan 10 landen en heeft vooral in Scandinavië bijzonder veel kijkers.”

Voor de Vlaamse sportfederatie Orienteering Vlaanderen is dit EK in eigen land vooral een manier om de sport in de kijker te zetten. “Door dit topsportevenement naar Vlaanderen te halen heeft de sport de kans om zichtbaar te worden bij de Belgen. Deze topatleten aan het werk zien zal voor velen een inspiratie zijn.” aldus Pascal Mylle, voorziter van Orienteering Vlaanderen.

Wie ook erg enthousiast zijn, zijn de atleten van de Be Arrows, het topsportproject van Orienteering Vlaanderen. In het nationale team van ons land zitten enkele zeer sterke urbanoriëntatielopers. Meer nog, met Yannick Michiels heeft ons land zelfs een medaillekandidaat (zilver op het EK in 2021). “Het is niet alleen voor mij maar ook voor onze sport een mooie kans om zich extra in de kijker te spelen. Uiteraard zullen de toplanden als Zweden, Zwitserland en Noorwegen er staan, maar ook de Belgen zullen zich willen tonen.” besluit Michiels.

Persvoorstelling van het EK Orienteering 2025 in Hasselt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?