Eiwitten: functie, hoeveelheid & valkuilen

Eiwitten zijn fundamenteel voor lopers, maar waarom? Hoeveel gram eiwitten heb je nodig en in welke voedingsstoffen vind je ze?

Functie

Proteïne of eiwit is een van de macronutriënten die je lichaam – en zeker je spieren – gezond houden. Het zorgt onder meer voor een beter spierherstel en meer spiermassa. Wanneer je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt, bestaat de kans dat jouw lichaam ovoldoende herstelt of dat er te weinig bouwstoffen worden opgenomen. Dit kan er dan voor zorgen dat jouw spiermassa afneemt. Dat is nefast voor je loopprestaties.

Fouten

Sommige sporters zijn zo gefocust om hun eiwitreserves aan te vullen (met bijvoorbeeld een proteïneshake) dat ze koolhydraten vergeten. Maar ook die zijn belangrijk om je energiereserves opnieuw aan te vullen. Een andere fout die sporters vaak maken: ze verorberen een grote eiwitrijke maaltijd alleen ’s avonds. Toch eet je het best al eiwitten bij je ontbijt. Zij geven onder meer een verzadigd gevoel door de dag heen en verhogen de alertheid.

In ons septembernummer lees je het volledige artikel. Daarin komt onder meer aan bod hoeveel eiwitten je per dag het best inneemt en waar je ze vindt. Je leest het hier ook digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?