Efficiënter lopen via Mindful Running

De meeste lopers letten er niet echt op, maar neusademhaling biedt heel wat voordelen. Mindful Running legt de nadruk op efficiënter ademhalen, lopen en bewegen.

Waarom lopen we eigenlijk, ooit al bij stil gestaan? Misschien wil je vermageren, je beter voelen, ontstressen? Wellicht ben je een wedstrijdloper en hoop je op een nog beter persoonlijk record? Of heb je gewoonweg behoefte aan een zinvolle bezigheid in je vrije tijd en liefst niet alleen, zonder een doel na te streven? Of gaat het over lopen als recuperatie na ziekte, wat het ook mocht wezen?

In ieder geval genieten we allemaal op de een of andere manier van dat lopen, vooral fysiek, denken we. We lopen op een bepaalde kadans, uiteindelijk op automatische piloot en we laten ons lichaam gaan zoals het gaat en dat geeft ons een goed gevoel. Ook onze ademhaling volgt een bepaald ritme, op de optimale manier, denken we. Er is zelfs nog iets dat voortdurend meebeweegt op onze kadans: gedachten. Dat brein van ons voorziet, ongevraagd en voortdurend in gedachten. Dit kunnen zinvolle gedachten zijn die ons verder helpen, gewoonweg rommel of onzin die geen verdere aandacht verdient of storende, weerkerende gedachten die je als worrying (je zorgen maken) zou kunnen bestempelen.

NEUSADEMHALING

Lichaam en brein deinen dus bij het lopen altijd mee op het ritme van een noodzakelijke constante: ademhaling. Onze ademhaling vormt nu juist de link met Mindful Running. De sleutel tot succes hiervoor is de neusademhaling. Dat leer je specifiek aan tijdens Mindful Running:   efficiënter ademhalen. Wist je dat de meeste lopers niet echt letten op hun ademhaling en meestal lopen via mondademhaling? Ga maar na bij jezelf.

Neusademhaling biedt veel voordelen die je zal ervaren tijdens Mindful Running. Bij Mindful Running ligt de nadruk dus hoofdzakelijk op de juiste manier van ademhalen, het lopen en het bewegen zelf en niet zoals bij een klassieke Mindfulness training op praten en mediteren. De reden waarom je meedoet aan Mindful Running ken je zelf en het is de bedoeling om te optimaliseren wat je zelf met deze looptraining wil bereiken. Je hoeft zelfs geen reden of doel te hebben, gewoon ervaren.

Mindful Running leert jou dus enerzijds om een maximaal rendement uit je ademhaling te halen. Een optimale ademhaling leidt namelijk tot een beter uithoudingsvermogen waardoor je ook gemakkelijker je doel zal halen, wat dit ook is. Anderzijds kan je ook via neusademhaling, leren je worrying te laten voor wat het is. Dit is wat je er voor jezelf als extraatje kunt uithalen, ook als je niet aan het lopen bent: neusademhaling als remedie tegen worrying.

REMEDIE TEGEN ZORGEN

Hoe werkt dat nu precies? Toch even de theorie aanraken hiervoor. Zoals we de neusademhaling gebruiken om onze loopkadans te optimaliseren, zo ook kunnen we de neusademhaling aanwenden om onze gedachtenkadans te optimaliseren, door een Mindful houding aan te nemen. Mindful betekent “met aandacht in het hier en nu zijn, als observator, zonder te oordelen”. Je laat je gedachten gaan zoals ze gaan, “het is zoals het is”.

Wanneer we onze (worrying-) gedachten laten zoals ze zijn, volgt aanvaarding en verdwijnen ze, alsook het gevoel, de worrying vanzelf. Wat je kan aanvaarden, kan je ook loslaten namelijk. Dit lukt niet meteen, maar komt met de tijd. Neusademhaling als remedie tegen worrying betekent dan dat we systematisch geleerd hebben om bij worrying (krachtig) door onze neus adem te halen en onze gedachten te laten voor wat ze zijn.

Samengevat is Mindful Running potentieel geschikt voor iedereen, je hoeft er zelfs geen loper voor te zijn. Zin hebben om te bewegen met neusademhaling (lopen, looptechniek, springen, sprinten, kracht,stretchen) en je eigen doelen, als je er hebt, bereiken, dat is het!

Wie is Caroline Delplancke?

– Geboren te Brugge op 13 juli 1967
– Studeerde aan de KU Leuven: Master in de Psychologie (1990)
– Was als hordenloopster lid van Olympic Brugge (Vlaamse Atletiekliga) en Royal Sporting Club Anderlecht (Franstalige Atletiekliga). Persoonlijke records: 60mHorden: 8?21 (Belgisch Kamp) en 100mHorden: 13?38.
– Werkt reeds 20 jaar in de farmaceutische wereld als wetenschappelijk medewerker /key account manager in het wetenschappelijk domein van de behandeling van borstkanker.
– Houdt zich buiten de werkuren bezig met Mindful Running in Leuven.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?