Eerste robotmarathon van start

In het Japanse Osaka is de eerste robotmarathon ter wereld van start gegaan. De vijf deelnemers moeten de 42,195 kilometer afleggen in 422 rondes van 100 meter. Bekijk de beelden op ASICS Runners TV!

Het doel van de marathon is het testen van het uithoudingsvermogen van robots, om in de toekomst sterkere exemplaren te kunnen ontwikkelen. Tijdens de marathon mogen de mechanische mannetjes gerepareerd worden, zodat ze de marathon kunnen afleggen zonder haperende motoren, kapotte rupsbanden of versleten tandwielen. Wel moeten ze zelf op kunnen staan bij een val.

Volgens Aeron Saenz, expert op het gebied van kunstmatige intelligentie, is deze uitputtingsslag spannender en belangrijker dan andere robotcompetities, zoals worstelpartijen of robotvoetbal. “Als we uiteindelijk echt willen dat robots bij ons thuis komen werken en ons vuile werk opknappen, dan is degelijkheid het belangrijkst. Elke stap die de tweevoeters zetten, brengt ons dichter bij het creëren van praktische humanoïde robots”, zei hij op de Nederlandse zender NOS.

De robots beschikken over zelfbesturingssystemen en kunnen dankzij ingebouwde camera’s een lijn volgen. Verwacht wordt dat ze zondag de eindmeet halen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?