Eerste professioneel loopteam in België heeft hoge ambities

Met Runners' lab Athletics Team heeft België voor het eerst een professioneel loopteam. Onder meer Isaac Kimeli en Robin Hendrix maken deel uit van het team.

Het Olympic Running Team (ORT) is niet meer. Toch heerst er in de groep van Tim Moriau allesbehalve een begrafenisstemming, want onder de nieuwe naam Runners’ lab Athletics Team beschikt het voortaan over een fiks opgeschroefd budget. Ook adidas doet een stevige duit in het zakje: alle atleten van het team liggen vanaf heden onder contract bij het Duitse sportmerk.

“Een nieuw gouden tijdperk voor de Belgische atletiek laten aanbreken, geïnspireerd door grote namen als Ivo Van Damme, Roger Moens en Vincent Rousseau.” De ambities die het Runners’ lab Athletics Team uitspreekt bij de aankondiging van zijn nieuwe naam en structuur zijn niet min. Runners’ lab en Adidas worden de grootste partners en bieden minstens 3 jaar hun steun aan. “De ambitie is om een van de beste teams in de wereld te worden,” zegt ploegbaas Tim Moriau. “We zijn nu al bij de beteren in Europa, maar met de Amerikaanse teams als voorbeeld willen we steeds meer olympiërs afleveren. De roots moeten Belgisch blijven, maar we willen ook atleten van andere Europese landen aantrekken.”

‘Together we grow into Olympians’ is al langer de slogan van het team, en dat blijft zo onder de nieuwe naam. “Prestaties zijn belangrijk, maar we willen onze atleten ook menselijk doen groeien,” zegt Moriau. De wetenschappelijke aanpak blijft cruciaal. “Wereldtoppers creëren gaat echt verder dan wat toertjes lopen,” zegt de hoofdcoach. “We hebben de inzichten uit wetenschap en technologie meer dan nodig. We hopen op dat vlak trouwens ook een bijdrage te leveren aan de professionalisering van de Belgische atletiek. Zowel met de wetenschappelijke aanpak als de commercialisatie van de sport hinken we achterop in België, en we hopen daar iets aan te doen, ook buiten het afstandslopen. Wie weet komt het tot een groter project dat het afstandslopen overstijgt en stichten we ook een team voor spurters en kampers.”

Koen Wilssens, CEO van Runners’ lab, legt uit waarom hij investeert in het nieuwe team. “Onze oorsprong ligt in de atletiek en het is vandaag nog altijd onze core business. Al enkele jaren zijn er plannen om eens verder te gaan dan de klassieke sponsoring van individuele atleten. Waarom zouden we het model van de wielerwereld, met de verschillende profteams, niet kunnen overnemen? In vele gesprekken tussen Tim en mezelf kreeg het idee vorm. Dankzij onze connecties konden we ook Adidas bij het team betrekken, en samen hopen we er een echte profploeg van te maken. De atletiekwereld heeft nood aan dit soort initiatieven en ik ben trots om het nieuwe team te kunnen voorstellen.”

Afsluitend duidt ook sportmerk Adidas waarom het in zee gaat met het enige professionele atletiekteam in België. “Running loopt als een rode draad door de geschiedenis van Adidas. Een mondiale sport, waarbij wij ook in België veel talent zien. We zijn trots te kunnen aankondigen nu het Runners’ lab Athletics Team in zijn geheel te ondersteunen. De groepsdynamiek is inspirerend om te zien, de sponsoring geeft ons relevante zichtbaarheid in de markt en biedt alle partijen een win-win situatie op het gebied van expertise. Wij zijn graag onderdeel van de reis van het team en niet te vergeten het plezier dat er vanaf straalt.”

Vandaag wordt trouwens de gloednieuwe SL20 hardloopschoen van Adidas gelanceerd. Wij konden ‘m al testen voor onze schoenenspecial. Onze bevindingen kan je lezen in ons maartnummer, vanaf donderdag 5/3 in de winkel!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?