Een zware maar wondermooie Trail in Spa

De Crêtes de Spa heeft voor zijn 35ste editie op 31 maart een Trail in zijn programma opgenomen. De race over 53,3 km belooft al even mooi als zwaar te worden. Parcoursbouwer David Pawelkowski is de geknipte man om een woordje uitleg te geven.

Naast Les Crêtes over 21 km, de Jogging van 8 km en de Chiquita Kids Run voor de allerkleinsten, staat er dit jaar dus ook een Trail Run van meer dan 50 km op het programma. Het parcours werd uitgestippeld door David Pawelkowski, een bekend figuur in het Luikse trailmilieu.

“Het is een superidee, aangezien de regio rond Spa echt geweldig is en zich perfect leent tot de organisatie van een moeilijke trailrun: hoogteverschillen en afgelegen paadjes in overvloed! Een wedstrijd als deze ontbrak er nog aan in Spa”, zegt David, die het trailrunnen pas op latere leeftijd ontdekte.

“Op mijn veertiende heb ik de atletiek ingeruild voor basketbal. Pas in 2007 ben ik opnieuw beginnen lopen met de Jogging de Verviers als uitdaging. Ik had het loopvirus meteen terug te pakken en besloot me aan te sluiten bij de weggroep van RCA Spa. In deze groep waren er al een paar lopers begonnen met trailruns, voornamelijk in de bergen. Omdat ik altijd al een liefhebber van de bergen ben geweest – maar tot dan vooral in de winter – heb ik me al snel toegelegd op langere lopen nadat ik eerst begonnen was met wat joggings in de buurt. Ik heb dan deelgenomen aan verschillende trails in de regio (Trail des Hautes Fagnes, Ohm Trail, Olne-Spa-Olne, Trail de Stavelot, Trail du Tombeau du Chevalier,…). In 2011 heb ik mijn eerste trails in de bergen gedaan in Frankrijk. Eens je daarvan geproefd hebt, wil je niks anders meer.”

Het mag wel duidelijk zijn dat David de smaak serieus te pakken heeft. Het ging zelfs zo ver dat hij met enkele vrienden een eigen ploegje oprichtte: Fagn’Hard Cool Team Trailer. “Zo hadden we wat gezelschap op onze lange uitstappen en konden we na afloop samen een biertje drinken.”

David werd door RCA Spa gevraagd om het parcours van de Trail van de Crêtes de Spa uit te tekenen. Hoe zijn ze daar eigenlijk aan begonnen? “We hebben met de leden van ons team gediscussieerd over welke richting we met de trail wilden uitgaan. We waren er al snel uit dat Stoumont het ideale doelgebied was, aangezien je dan twee valleien doorkruist en zoveel mogelijk asfalt vermijdt. Bovendien kan je in die streek nog talrijke onbekende mooie paadjes en schitterende vergezichten ontdekken. Vervolgens hebben we het traject op een topografische kaart uitgetekend op basis van wat we min of meer kenden. Uiteindelijk hebben we het parcours tijdens de groepstrainingen ter plekke stap voor stap vastgelegd.”

Een van de bijzonderheden van het parcours is het feit dat er twee skipistes beklommen moeten worden, namelijk de Thier des Rexhons in Spa en de Mont des Brumes in Stoumont. De proef kondigt zich dan ook aan als een erg lastige, met weinig rustmomenten. “Er zullen maar weinig lopende of vlakke stukken in het parcours zitten, maar wel veel pittige en lange hellingen met heel wat hoogteverschil. Je zal dus stevige dijen nodig hebben, vooral voor de Mont des Brumes, die op de lengte na niet veel moet onderdoen voor sommige beklimmingen in de Alpen“, onderstreept David.

DE MONT DES BRUMES ALS SCHERPRECHTER

Tot grote jolijt van de liefhebbers van het genre zal er dus geen gebrek zijn aan uitdagingen op het nieuwe parcours van 53,3 km. Na de eerste 10 km (met meteen 330 meter hoogteverschil) kondigt zich de Thier des Rexhons in Spa al aan. Op kilometerpunt 13,2 volgt de beklimming van de Vecquée, geen steile maar wel een erg technische klim. De langste (2,2 km) – en met 256 hoogtemeters eveneens erg steile – helling dient zich aan na 27,5 km, voor een opeenvolging van kortere hellinkjes de deelnemers naar de voet van de Mont des Brumes voert op 36,2 km. Deze helling wordt ongetwijfeld de scherprechter van de wedstrijd met zijn 119 hoogtemeters over een lengte van 554 meter, goed voor een gemiddelde van meer dan 21%!”

Na de technische afdaling volgt er eerst een grindhelling en tot in Andrimont gaat het verder omhoog met nog een erg steile 42ste kilometer. Na de passage in het dorp wordt er opnieuw aangeknoopt met een lange helling, om vervolgens terug uit te komen bij de Vecquée om het parcours van de 21 km te vervoegen. La Promenade de Cherville na 49,3 km is de laatste hindernis van de wedstrijd. De trouwe deelnemers aan Les Crêtes 21 km zijn er vast wel mee vertrouwd.

“In België kan je moeilijk een zwaarder parcours vinden, denk ik. Er is amper tijd om te recupereren, want zelfs de afdalingen zijn vrij technisch”, vat David nog eens samen. “Ik denk dat deze trail qua profiel het dichtst aanleunt bij l’Ohm Trail in Aywaille, waar men ook de ene vallei na de andere doorkruist, maar bij ons dan met 20 km extra en de skipistes als bijkomende moeilijkheid.”

Aan wat voor een wedstrijd mogen we ons verwachten met zo’n parcours? “Alles hangt natuurlijk af van het deelnemersveld, maar echt snelle tijden zullen er niet gelopen worden denk ik. Op de skipistes kan je veel tijd winnen, zelfs al wandelend, maar ik denk dat de toekomstige winnaar er al vroeg vandoor kan gaan als hij vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen. Ten minste, als het profiel de tenoren niet zal aanzetten om de laatste hindernis af te wachten vooraleer het verschil te maken…”

Lopers die aangetrokken worden door het avontuur en de zin om de landschappen in de regio van Spa (op een andere manier) te ontdekken, zullen hun geluk niet opkunnen met deze Trail Run op de Crêtes de Spa. Een goede raad echter aan de liefhebbers: een trailrunner word je niet van de ene dag op de andere.

“De trainingsbasis om klaar te zijn voor een trailrun is niet anders dan die van een loper van de 21 km, behalve misschien de fysieke voorbereiding die nodig is om de dijen voor te bereiden op het harde labeur”, stelt David gerust. “Wie zich er toch nog niet volledig klaar voor voelt, kan best wat hellingen opzoeken om de dijen te ‘prepareren'”.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?