Eén op tien sterft door te weinig beweging

Wereldwijd sterft één op de tien door te weinig beweging. Dat is bijna zoveel als het aantal doden ten gevolge van roken, staat te lezen in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

Ongeveer 5,3 miljoen mensen overlijden per jaar aan de gevolgen van te weinig beweging, op een totaal van 57 miljoen. Dat is bijna één op de tien. Daarmee is te weinig beweging bijna net zo’n belangrijke doodsoorzaak als roken, obesitas en de belangrijkste vormen van kanker.

“De impact van fysieke inactiviteit op de gezondheid blijft onderschat, ondanks de solide bewijzen ervan sinds zestig jaar”, stelt onderzoeker Harold W. Kohl van de Universiteit van Texas. “Er ligt nog veel werk op de plank om het gebrek aan beweging te benaderen als een echt probleem voor de volksgezondheid.”

Hoofdonderzoeker Dr. I-Min Lee is niet echt verbaasd over de cijfers. “Maar een kwart van de wereldbevolking rookt, maar ongeveer tweederde is niet actief genoeg”, zegt hij. “Een goede manier om mensen aan het bewegen te krijgen is het lopen en fietsen naar het werk. Ik hoop dat een luie levensstijl in de toekomst net zo wordt gezien als roken nu: een domme keuze. Met tabak is het ook zo gegaan. Jaren geleden rookte iedereen, maar nu ben je een buitenbeentje als je rookt.”

Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht vraagt het team van 33 onderzoekers, afkomstig uit centra over de hele wereld, aandacht voor sport. En dan niet het kijken náár sport, maar het zelf beoefenen.

Overheden zouden volgens hen – naast het benadrukken van de voordelen van sporten – ook aandacht moeten vragen voor de nadelen van niet bewegen. Ze moeten er ook voor zorgen dat lichamelijke activiteit haalbaar, betaalbaar en veilig is.

Opvallend is dat vooral in welvarende landen mensen te weinig bewegen. Het advies is om dagelijks minimaal 30 minuten matig tot intensief te bewegen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?