Eén miljoen Vlamingen loopt wel eens

Onderzoek van de KU Leuven wijst uit dat liefst één miljoen Vlamingen - dat is één op zes - wel eens de loopschoenen aanbindt. Daarmee is het aantal joggers in enkele jaren tijd verdubbeld.

27% van de Vlaamse lopers doet dat minstens één keer per week. (foto belga)
Deze cijfers werden woensdag bekendgemaakt in een extra sportbijlage van het weekblad Knack en komen uit een tienjaarlijkse studie over sportbeoefening in Vlaanderen die in het najaar verschijnt. Het onderzoek bouwt voort op een eerdere publicatie uit 2007 over het succes van de loopsport in Vlaanderen. Toen bleken ongeveer 550.000 Vlamingen wel eens te lopen.

“In 2009 waren er dat al één miljoen”, zegt professor Sportbeleid Jeroen Scheerder van de KU Leuven in Het Nieuwsblad. “Daarmee doen we ongeveer even goed als de meeste andere Europese landen. Alleen Nederland en de Scandinavische landen steken daar nog bovenuit.”

De cijfers van de KU Leuven hebben wel betrekking op lopers in de ruime zin van het woord. Wie ooit een keer heeft gelopen voor bijvoorbeeld een weddenschap en daarna nooit meer is dus ook opgenomen. Toch zou goed 27% van de Vlaamse lopers dat minstens één keer per week doen.

MET DANK AAN EVY GRUYAERT

Het succes van de loopsport heeft verschillende verklaringen. “Je hebt amper materiaal nodig en je hoeft je niet per se aan te sluiten bij een club om te kunnen lopen”, zegt Scheerder. “Iedere gemeentelijke sportdienst biedt tegenwooridg wel loopinitiaties aan, overal worden Finse pistes aangelegd en ieder weekend vind je in de buurt wel ergens een wedstrijd.”

De marketingsector probeert heel bewust nieuwe doelgroepen aan te spreken met bijvoorbeeld Ladies en Kids Runs. Ook het Start to Run-programma van grondlegster Mieke Boeckx en uitdraagster Evy Gruyaert speelt een belangrijke rol. Het boek gaat nog steeds vlot over de toonbank en de podcast werd al honderdduizenden keren gedownload.

OPGEPAST VOOR BLESSURES

Toch wil Scheerder ook een kanttekening plaatsen bij het succes van het lopen. “Heel wat mensen haken af omdat ze knieproblemen krijgen. Ik raad dan ook iedereen aan om verantwoord te trainen onder begeleiding van een coach bij een sportclub.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?