Een goed herstel in bed … begint aan tafel

Een goede nachtrust is cruciaal voor het herstel, daar verklappen we geen geheimen mee. Maar wist je ook dat dankzij een aangepast voedingspatroon ook je slaapritme - en onrechtstreeks je loopprestaties - kan verbeteren?

Er zijn voldoende trucjes om je slaapkwaliteit te verbeteren. Zo leggen we ’s avonds die smartphone en tablet beter even weg en vermijden we het gebruik van cafeïne. Ook met de juiste kamertemperatuur – zet die verwarming tijdens de winter toch maar niet te hard – kan je je nachtrust al een boost geven.

Volgens een recent literatuuronderzoek gepubliceerd door de Journal of Academy of Nutrition and Dietetics heeft ook de keuze van onze voeding een belangrijke invloed. “Voor deze studie analyseerden we twintig eerdere studies over de invloed van eten op je slaapkwaliteit”, legt onderzoekster en dieet- en voedingsdeskundige Amy Gorin uit tegenover gezondheidswebsite Well + Good.  “De conclusie is dat mensen die een dieet volgen dat bestaat uit meervoudige koolhydraten, onverzadigde vetten, eiwitten, vezels, fruit, groenten en ontstekingsremmende voeding over het algemeen een betere nachtrust hebben.”

Deze drie eetgewoonten hebben volgens de onderzoekers de grootste impact op de slaapkwaliteit:

* Meervoudige koolhydraten en gezonde vetten
* Voeding met een hoog eiwitgehalte
* Fruit, groenten en ontstekingremmende voedingsstoffen (zoals thee, kippensoep, spinazie, …) en minder verzadigde vetten

Met een goed samengestelde maaltijd kan je dus net iets sneller die wallen onder je ogen en de vermoeidheid uit je benen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een quinoa of volkorenpasta (vezelrijke koolhydraten) met een avocado (gezonde vette), wat zalm of tofu (je portie eiwitten) en groenten. Een portie fruit als dessert zal je nachtrust nog wat extra ondersteunen.

Voor je alle hoop voor een goede nachtrust in je bord legt: de onderzoekers benadrukken dat de keuze van een goede maaltijd een positief effect heeft op de slaapkwaliteit, maar dat het geen garantie is om straks zonder schaapjes te tellen de nacht in te gaan. Leg dus best die smartphone en tablet nog maar even aan de kant.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?