3x Geboden
- Laat je niet afschrikken door een paar druppels: begint het te regenen? Voor veel lopers is dat een excuus om hun training te annuleren. Loopcoach Dieter De Bie vindt dat jammer: “Het zuurstofgehalte in de lucht is dan hoger. De regen spoelt uitlaatgassen en schadelijke stoffen weg en verkoelt je gezicht.” Zelf beschouwt de De Bie regen als een ‘mentale douche’: “In het begin voelt lopen in de regen misschien onaangenaam aan, maar je houdt er een zalig gevoel aan over. Je komt thuis, neemt een warme douche en ploft voldaan in de zetel.”
- Sta niet stil als het regent: tijdens een regenbui is het belangrijk om zo weinig mogelijk stil te staan. Je schoenen worden nat en je voeten koelen af, waardoor hun beweeglijkheid vermindert. De Bie: “Zolang je actief bezig bent en de bloeddoorstroming op gang blijft, vormt dat niet echt een probleem. Maar als je even wil stoppen, kan het zijn dat je koude voeten krijgt en je spieren strammer aanvoelen. Schuil dus alleen bij een echte stortbui.”
- Geef je schoenen de juiste nazorg: laat je loopschoenen op een natuurlijke manier drogen. De Bie: “Zet ze recht op de vloer en niet in een hellingsgraad, want dan gaan ze een klein beetje doorhangen.” Steek er eventueel wat papier in om het eerste vocht te absorberen. Haal de natte proppen eruit en stop er nieuwe in, tot het papier zo goed als droog blijft. De droogkast, verwarming of haardroger mogen werkloos toekijken: drogen aan de lucht is perfect. Pas als ze volledig droog zijn, hebben je schoenen hun optimale demping terug.
3x Techniektips
- Land meer op je voorvoet: bij regen is het meestal gladder op straat. Om niet uit te glijden, moet je je voeten anders neerzetten. De Bie: “Je creëert meer grip door eerst op je voorvoet te landen en dan pas op je hiel. Vergelijk het met lopen op ijs: daar gebruik je ook nooit eerst je hielen. Je schakelt automatisch over op de voorvoetlanding.” De verklaring is simpel: met je voorvoet corrigeer je jezelf sneller als je uitglijdt. Deze techniek benadert ook meer je natuurlijke manier van lopen. Kijk maar naar hoe kinderen van nature op hun tippen rennen.
- Oefen eerst op blote voeten: de meeste lopers landen op de middenvoet of hiel. De reden? Klassieke loopschoenen hebben een hogere zool aan de hielen, want die vangt de impact op tijdens het grondcontact. De Bie: “De omschakeling naar de voorvoetlanding vraagt wel even tijd. Je oefent het best een paar keer door op blote voeten te lopen. Doe je schoenen uit en loop op het gras. Probeer eerst op de bal van je voet terecht te komen en dan pas op de hiel. Blootsvoets merk je veel sneller wat juist aanvoelt en wat niet.”
- Doe alsof je aan het touwtjespringen bent: schaaf verder aan je techniek met je loopschoenen aan. Doe bijvoorbeeld alsof je aan het touwtjespringen bent. Leun daarbij een beetje naar voren (laat de zwaartekracht zijn werk doen) en tracht die sprongbeweging vast te houden tijdens het lopen. Land op je voorvoet, maar vergeet niet ook met je hiel de grond te raken. Van daaruit word je weer voortgestuwd. De Bie: “Zo loop je op een verende manier en heb je minder spierkracht nodig. Dat is het recept voor een efficiëntere looptechniek, zeker in de regen.”
Het volledige artikel verscheen in een eerdere uitgave van RunningBE magazine.