Dwars door de Duvel-kelders

Op zondag 5 juni 2016 staat de allereerste editie van de Great Breweries Marathon op het programma, met start en aankomst bij brouwerij Duvel Moortgat in Puurs. Onze man verkende alvast het parcours, bekijk de foto's!

Brouwerij Duvel Moortgat vormt de start-en-aankomstlocatie voor de eerste editie van de Great Breweries Marathon. Na een ommetje op het terrein duiken de deelnemers op 5 juni de kelders binnen waarin tienduizenden flesjes Duvel staan te rijpen. Net voor de botteling worden er namelijk extra suikers en gist toegevoegd, waardoor het bier een tweede gisting ondergaat in de fles. Eerst verblijven de flesjes twee weken in de warme kelders met een temperatuur van 24°C, daarna gaan ze naar de koude kelders waar ze nog zes weken verder rijpen.

Na de kennismaking met de kelders komen de lopers en wandelaars opnieuw in de buitenlucht terecht. Parallel aan de A12 vertrekt iedereen van hieruit voor een boeiende ontdekkingstocht door de regio’s Klein-Brabant en de Denderstreek. Maar … eerst nog eens over de rechterschouder kijken naar de iconische spreuk op de muur van de brouwerij Ssst… hier rijpt den Duvel!

Het parcours gaat in zuidelijke richting en na zowat 10 km bereiken de sporters het Kasteel Diepensteyn. De geschiedenis van de voormalige waterburcht gaat terug tot in de middeleeuwen, maar later raakte het bouwwerk in verval. Tot Brouwerij Palm het in 1989 opkocht en helemaal renoveerde. Nu is het een prestigieuze evenementenlocatie met maar liefst zes feestzalen. Wie niet te snel loopt, kan ook een kijkje nemen in de stallen van de stoeterij, waarin een twintigtal rasechte Brabantse trekpaarden onderdak hebben gevonden.

Amper een boogscheut verder komt de bonte bende bij Brouwerij Palm die onderdeel is van PALM Belgian Craft Brewers. Met een gezamenlijke productiecapaciteit van 1 miljoen hectoliter is de onafhankelijke brouwerijgroep van de familie Toye een van de toonaangevende spelers in ons land. PALM Belgian Craft Brewers is overigens de enige brouwerijgroep ter wereld die Belgische authentieke bieren brouwt volgens de vier verschillende gistingswijzen: hoge gisting, lage gisting, gemengde gisting en spontane gisting. De wandelaars en lopers vullen op de historische brouwerijsite in Steenhuffel niet alleen hun reserves aan, ze maken ook kennis met de gloednieuwe brouwerij De Hoorn.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?