Dwars door Brugge blaast 35 kaarsjes uit

De loopklassieker Dwars door Brugge viert nu zondag 10 mei haar 35ste verjaardag. Speciaal voor die jubileumeditie vertrekt de 15 km op de imposante nieuwe balkonrotonde. Er worden 7.500 deelnemers aan de start verwacht. Iedereen die wil, kan zich de dag zelf nog inschrijven.

Dwars door Brugge biedt naar goede gewoonte een schitterende omloop doorheen het historische centrum van de stad. Dit jaar kent het parcours van de 15 km een primeur: het startschot van die wedstrijd zal aan de nieuwe balkonrotonde gegeven worden. De lopers zullen onderaan van start gaan en vervolgens de rotonde oplopen richting het centrum van Brugge. Ook de finish is verplaatst, die ligt nu in de Spoorwegstraat, waar vroeger de start gegeven werd.

Organisator Rudy Vannieuwenhuyse, sportambassadeur van Brugge, was er vanaf het prille begin van Dwars door Brugge bij. “35 jaar geleden hadden we ongeveer 700 deelnemers. Dat lijkt misschien weinig, maar toen was dat best een goede opkomst voor de eerste editie van een wedstrijd. De uitstraling van Brugge lokte natuurlijk heel wat lopers”, zegt Vannieuwenhuyse trots. Doorheen de jaren is de omloop sterk veranderd. “We hebben flink gesleuteld aan het parcours. Dankzij een goede samenwerking met het stadsbestuur en de politie kunnen we de deelnemers de mooiste stukken van Brugge laten zien. Op de buitenring lopen, daar heeft niemand iets aan”, besluit Vannieuwenhuyse.

Voorlopig staat de teller op 5.600 voorinschrijvingen. Daarbij blijft de 15 km veruit de populairste afstand, maar ook de 5 km en de Chiquita Kids Run 1 km doen het goed. Met 4 (!) bevoorradingen onderweg en heel wat faciliteiten aan start en finish trekt dit loopevent opnieuw voluit de kaart van het deelnemerscomfort.

DIAZ RODRIGUEZ EN WOLDU VOOR EIGEN VOLK

Deze jubileumeditie van Dwars door Brugge mag heel wat toppers verwelkomen. De Bruggelingen Alexander Diaz Rodriguez en Ghirma Woldu bezetten vorige week de eerste en tweede plaats tijdens de Knokke 10K en willen die knalprestatie uiteraard herhalen. Zondag zullen ze het opnemen tegen de winnaar van de vorige editie van Dwars door Brugge: Lander Van Droogenbroeck. Bij de vrouwen wordt het een strijd tussen Anne-Marie Danneels en Gwendolyn De Deyne, de nummers twee en drie van de Knokke 10K. In Brugge zullen ze rekening moeten houden met Veronique Coene. Zij behaalde vorig jaar de derde plaats.

RUNNING VILLAGE IN TER GROENE POORTE

Scholencampus Ter Groene Poorte (Spoorwegstraat) is traditiegetrouw dé centrale locatie van Dwars door Brugge. Naast heel wat leuke animaties vinden de lopers hier ook de sporttassenbewaarplaats, de Argenta-massagestand en de kleedkamers. Op Ter Groene Poorte kunnen de jongste deelnemers zich de hele dag amuseren in het indrukwekkende Kids Village en de dag wordt er muzikaal afgesloten met een optreden van een coverband. Op die manier bevestigt Dwars door Brugge zijn reputatie als een van de gezelligste lopen van het land.

Presenting partner Brouwerij De Halve Maan zorgt voor een leuk extraatje voor alle volwassen deelnemers (+18) aan de 15 km. Zij kunnen na hun wedstrijd een gratis Brugse Zot afhalen in Campus Ter Groene Poorte en klinken op de 35ste verjaardag van Dwars door Brugge.

Inschrijven voor alle afstanden kan zondag vanaf 11 uur in de grote sporthal van Scholencampus Ter Groene Poorte.

Programma en praktische info

13u30: Chiquita Kids Run 1 km (4 – 12 jaar) – nieuwe balkonrotonde

14u00: Dwars door Brugge 5 km – Prof. Sebrechtsstraat (Minnewater)

15u00: Dwars door Brugge 15 km – nieuwe balkonrotonde

Finish alle afstanden aan de Spoorwegstraat

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?