Dure loopschoenen zijn niet altijd beter

Goede loopschoenen zijn duur, wordt vaak gezegd. En hoe duurder je schoener, hoe beter ze zijn. Een nieuwe studie aan de universiteit van het Schotse Dundee spreekt dat echter tegen.

Lopen is de afgelopen drie decennia een van ’s werelds meest populaire vrijetijdsbestedingen geworden. In 2009 liepen 476.000 mensen een marathon, terwijl er dat in 1976 amper 25.000 waren. Vorig jaar genereerde de loopschoenindustrie een omzet van 2,36 miljard dollar wereldwijd, 60% meer dan tien jaar geleden.

Loopschoenfabrikanten voegen alsmaar meer snufjes toe aan hun product: microprocessoren, gelkussentjes, functies die aan de iPod kunnen worden gekoppeld… Maar deze upgrades maken de schoen niet beter, want er is sterk bewijsmateriaal dat de veerkrachtige, dikzolige en gewatteerde loopschoenen niets hebben gedaan om blessures te verminderen sinds ze door Nike-stichter Bill Bowerman werden uitgevonden.

Eerdere studies suggereren zelfs dat lopen in schoenen het risico op enkelverstuikingen en andere ongemakken enkel vergroot. Joggers die goedkope loopschoenen dragen rapporteren minder blesssures dan sportlui die over duurdere modellen beschikken.

Ondertussen blijven 20 tot 80% van de lopers klagen over ongemakken. Een klein, maar groeiend aantal wetenschappers zegt dat blootsvoets lopen de oplossing is.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?