Duitsers verpulveren marathonrecord van Kipchoge

In september verbeterde Eliud Kipchoge het record op de marathon. Zijn besttijd werd eerder deze week van de tabellen geveegd. Alleen is er natuurlijk wel een reden waarom je daar nog verdacht weinig over gehoord hebt.

Eliud Kipchoge snelde eerder dit jaar in Berlijn naar een nieuw marathonrecord. De Keniaan klokte in de Duitse hoofdstad af op 2u01’39”. De vraag die veel kenners zich daarbij stelden, was: zou hij ook onder de 2 uur kunnen duiken? Iets wat Kipchoge anderhalf jaar eerder al eens bijna had gedaan tijdens het Breaking 2-project van Nike (dat plaatsvond in niet erkende omstandigheden en dus kwam die tijd niet in aanmerking voor de recordboeken).

Enkele lopers uit Duisburg ondernamen deze week een poging om onder de twee uur te duiken in het kader van hun 35Breaking2-project. Inderdaad, ze probeerden om met vereende krachten een toptijd neer te zetten. Concreet begonnen 3 vrouwen en 32 mannen aan de recordpoging. Elke loper moest na 400 meter afgewisseld worden. Dat betekende dus 105 loopbeurten. Elke loper kreeg ook de boodschap dat hij of zij elke strook van 400 meter in 70 seconden (of sneller) moest afwerken. Zo moesten ze netjes binnen de twee uur blijven.

De Duitsers presteerden veel beter dan verwacht. De loper die de laatste 400 meter aflegde, kwam na een totaaltijd van 1u54’07” over de streep. Liefst 7 minuten en 32 seconden sneller dan Kipchoge. Eendracht maakt macht!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?