Do’s & don’ts: sporten tijdens je zwangerschap

"Ik ben zwanger. Mag ik nu nog sporten?" Lees hieronder de richtlijnen en adviezen.

Mag ik nog sporten tijdens mijn zwangerschap?

Natuurlijk. Sporten tijdens de zwangerschap is aan te raden en sterkt je lichaam voor de bevalling alsook voor het lichaamsherstel na de geboorte. Bij een verantwoorde en matige sportbeoefening (zie link onder aan het artikel) is er geen hogere kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

Welke zwangerschapseffecten kan je ervaren tijdens het sporten?

* De hoeveelheid bloed in je lichaam stijgt gevoelig waardoor je hart een stuk harder gaat slaan. Je hartslag is dus hoger om de baby constant van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

* De steeds groter wordende baarmoeder drukt op je diafragma (ademhalingsspier) waardoor je ademhaling wordt beïnvloed. Dit is vooral in een laat stadium van je zwangerschap erg hinderlijk tijdens het sporten.

* Je draagt meer gewicht vooraan het lichaam, waardoor je rug anders belast wordt (met vaak rugklachten tot gevolg) en je evenwicht verandert.

* Je zwangerschap heeft ook invloed op je gewrichten: deze worden iets soepeler onder invloed van hormonale aanpassingen. Hierdoor kan je mogelijks vatbaarder zijn voor blessures. Let dus extra op voor tekenen van overbelasting.

* Het gebruik van suiker (glucose) in het lichaam verandert: er wordt constant glucose naar de baby vervoerd via het bloed. Wanneer je gaat sporten, dan verbruik je (een deel van) deze glucose waardoor er op dat ogenblik minder energie naar de baby vloeit. Wees daarom voorzichtig met langdurige inspanningen of met inspanningen aan hoge intensiteit, en zorg steeds voor voldoende energieopname tijdens langdurige fysieke activiteit. Het gewicht van je baby zal zeker niet beïnvloed worden door sportbeoefening tenzij wanneer je zoveel energie verbruikt dat dit ten koste gaat van de energievoorraden van het kindje.

* Sporten in een warme omgeving kan geen kwaad voor de baby, zolang je als moeder niet uitgedroogd geraakt. Drink dus voldoende voor, tijdens en na de inspanning in dit geval.

 

In samenwerking met Energy Lab

Klik hier voor meer trainingsadvies

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?