Do’s & don’ts: ontbijt voor een ochtendloopje

Goed ontbijten voor je gaat lopen, is belangrijk. Behalve als je voor een vetloopje kiest. Het is trouwens niet altijd even duidelijk uit welke voeding we de meeste energie halen. Wij spraken met sportdiëtistes Deborah De Jaegere en Jolien Lewyllie (Energy Lab).

Klopt het dat je het best kiest voor een koolhydraatrijk ontbijt voor je ochtendloop?
DEBORAH DE JAEGERE: (knikt) “Koolhydraatrijk voedsel bevordert je spijsvertering waardoor de energie snel beschikbaar is. Dat is zeker niet het geval bij een vetrijk ontbijt, zoals koffiekoeken. Idealiter ga je voor een combinatie van koolhydraten en suikers. Denk aan een lichtbruine boterham met confituur, honing of stroop. Het is belangrijk dat het brood niet te vezelrijk is. Een volkoren boterham eet je dus beter niet voor je gaat lopen, want dan is de kans groot dat je darmen tijdens je training geprikkeld raken.”

Is er een verschil inzake ontbijt voor een training of wedstrijd?
JOLIEN LEWYLLIE: “Voor een training eet je een zo gezond mogelijk ontbijt: een maaltijd die bestaat uit trage koolhydraten met zo weinig mogelijk snelle suikers. Geen zoet beleg dus. Op wedstrijddagen is dat niet van toepassing. Dan spaar je je maag en darmen het best zo veel mogelijk door een mix van trage en snelle suikers te eten. Vier bruine boterhammen met confituur zijn hier een goed voorbeeld van. Ik verkies bruin brood, omdat je ook nog wat energie – en dus trage koolhydraten – tijdens de wedstrijd nodig hebt.”

Het volledige artikel (inclusief 5 sportontbijten) lees je in ons maartnummer (nu in de winkel of hier digitaal).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?