DO! Kies de juiste schoenen!
“Een blaar wordt vaak veroorzaakt door wrijving of druk in een schoen die te groot, te breed, te smal of te klein is. De exacte maat en vorm van de schoen is dus cruciaal om de juiste omgeving voor je voeten te creëren.”
DO! Neem een reinigend voetbad!
“Algemene voetverzorging is essentieel om blaren te voorkomen. Een goed gehydrateerde huid heeft een preventieve werking.”
DO! Ontsmet de blaar!
“Een ontstoken en met bloed doorlopen blaar kan je het best openprikken met een steriele naald om het vocht en het bloed te verwijderen. Vervolgens moet je de blaar goed ontsmetten. Eventueel door middel van een voetbad met chloortabletten.”
DO! Neem de druk weg!
“De druk op en rond een blaar kan je verminderen met pleisters die de druk opvangen of vrijmaken en zo de pijn milderen. Ook pleisters die een zogenaamde tweede huid vormen, kunnen zeker helpen. De blaar hoeft daarvoor niet open te zijn.”
DON’T! Draag sokken met naden!
“Niet alleen foute schoenen kunnen blaren veroorzaken. Mensen met een gevoelige huid kunnen blaren krijgen van sokken met naden. Er bestaan sokken zonder naden en die kunnen helpen. Ook voor sporters bestaan er zulke sokken.”
DON’T! Loop met blote voeten!
“Met blote voeten in schoenen is not done, aangezien het vocht dan niet opgenomen kan worden. Dat verhoogt de kans op blaren aanzienlijk. Draag dus altijd sokken in je schoenen.”
DON’T! Prik een gezonde blaar open!
“Met een gezonde blaar bedoelen we een blaar met een normale kleur, zonder bloed of etter. Deze mag je niet openprikken en verzorg je het best met een beschermende pleister.”
DON’T! Snij de huid weg!
“Komt de huid los en is de blaar deels open, dan mag je de huid niet wegsnijden. De wonde wordt groter, het genezingsproces vertraagt en het verergert de pijnlijke frictie in de schoen.”