Doe vandaag mee met de Afvalrace

Vandaag is het zover: onze 1ste afvalrace. Op deze donderdag proberen we voor een groenere loopomgeving te zorgen. Iedereen kan meedoen.

In het januarinummer van running.be magazine schreef Ruben Van Gucht een column waarin zijn ergernis ten opzichte van zwerfvuil centraal stond. “Zwerfvuil achterlaten is triest, respectloos, lamlendig en dom. En toch stikken bermen van de smurrie en smeerlapperij. Laten we daarom het heft in eigen handen nemen”, schreef Ruben.

Die column was de kiem van de Afvalrace, want zoals verwacht was de ergernis van Ruben geen alleenstaand geval. Er kwam zeer veel reactie op zijn column, wat ons ervan overtuigde dat we niet langer passief aan de zijlijn konden blijven toekijken. Want dit is een typisch probleem waarvoor niemand verantwoordelijk is – vraag op café wie dit doet en je zal geen enkel positief antwoord krijgen – maar ondertussen neemt het wel ongezonde proporties aan.

Concept

Eerder dit jaar lanceerden we al een themaloop rond Valentijn. Tijdens die week riepen we jullie op om 14 kilometer te lopen op een parcours naar keuze en een foto van hun prestaties te delen. Voor de eerste Afvalrace passen we hetzelfde concept toe. Met dat verschil dat de afstand voor deze themaloop geen rol speelt. Je loopt op 31 augustus op een locatie en tijdstip naar keuze een afstand die je zelf wenst. Het belangrijkste is dat je tijdens je looptocht zwerfvuil verzamelt en dat – nadat je er een foto van genomen hebt – in de vuilbak kiepert. De foto post je in de Facebook-groep ‘De Afvalrace’ of op Twitter met #runningafvalrace. Mailen naar redactie@running.be mag ook, waarna je met een propere lei aan het nieuwe school- of werkjaar begint. De Afvalrace heeft dus niets te maken met kilo’s verliezen, al verbrand je tijdens je loopje natuurlijk wel calorieën.

Ruben Van Gucht is peter van de actie: “Als iedereen vijf stuks meeneemt, dan schieten we al een heel eind op. En al zeker als de afvalrace daarna nog gevolg krijgt in de dagelijkse of wekelijkse loopgewoontes van mensen. Als alle lopers zich één keer in de week bezighouden met tijdens een loopje enkele stuks mee te nemen, dan gaan we in een mum van tijd resultaat zien en wordt de omgeving weer heel wat mooier. Samen kunnen we een groot verschil maken.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?