Documentaire vertelt verhaal van Vlaamse ultralopers over hun wereldrecord Everesting

Vandaag – 15 januari 2024 – gaat ‘Make Life Ultra’ in première. Deze korte documentaire vertelt het uitzonderlijke verhaal van trail- en ultralopers Rik Goris en Dina Roman.

Als wereldrecordhouders van respectievelijk Triple en Double Everesting delen Rik en Dina hun onstuitbare passie voor ultralopen en vertellen ze samen hoe dit hun kijk op het leven veranderd heeft.

De kortfilm, geproduceerd door Bruno Keustermans die zelf ook fervent ultraloper is, gaat dieper in op de veerkracht die nodig is om telkens opnieuw je grenzen te verleggen. Er wordt ingezoomd op het unieke partnership tussen Rik en Dina en hoe ze als koppel elkaar – bij elke stap – beter maken. ‘Make Life Ultra’ symboliseert de kracht van het ultralopen, ook ver voorbij de finishlijn.

Double & Triple Everesting?
Bij Everesting zoeken lopers of fietsers een (steile) berg of heuvel op om daar 8848 hoogtemeters te overbruggen (de hoogte van de Mount Everest dus). Dina Roman is de eerste vrouw ter wereld die erin slaagde om een dubbele Everesting te vestigen. Voor haar vriend, Rik Goris, kon het nog straffer: hij vestige in mei 2021 het wereldrecord Triple Everesting: goed voor 26.544 hoogtemeters.

De film legt Riks en Dina’s trainingssessies vast op verschillende locaties: van de paden nabij Riks hometown Herent tot de beroemde trap Montagne de Bueren in Luik, waar Rik en Dina hun wereldrecords vestigden. Naast deze lokale avonturen neemt de film de kijker mee naar de Alpen, de plek waar hun liefde voor de bergen pas écht ontvlamt is en waar ze zich onderdompelen in de schoonheid van de natuur.

‘Make Life Ultra’ was een van de vier winnaars die een filmsubsidie kreeg voor het ‘Run the Alps’ Trail Running Festival. In samenwerking met On Running kregen zo 4 filmmakers de kans om hun idee te verfilmen. Naast ‘Make Life Ultra’ kregen ook ‘Red Needle’ (VK), ‘How High?’ (VK) en ‘A Step Forward’ (Mexico) een subsidie.

 

Make Life Ultra is nu te bekijken op YouTube

Filmmakers ‘Make Life Ultra’ vestigen record quarter Everesting

Afgelopen zaterdag, 13 januari, hebben Dina Roman, Rik Goris en Bruno Keustermans een Fastest Known Time (FKT) neergezet op een quarter Everesting. Hierbij legden ze 2212 hoogtemeters af op de mijnterril in het Thorpark te Genk. De nieuwe snelste tijd bedraagt 2u35. Deze recordpoging stond in het teken van de lancering van hun kortfilm ‘Make Life Ultra’, die vanaf vandaag op YouTube te bekijken is.

Dat ‘Make Life Ultra’ vandaag uitkomt, op ‘Blue Monday’ ofwel de meest depressieve dag van het jaar, is niet toevallig. Het ultralopen heeft Rik en Dina geleerd dat je veel kan bereiken, ook al ligt de meet soms heel ver weg. De titel ‘Make Life Ultra’ verwijst naar de levensfilosofie van Dina en Rik: het leven ten volle beleven, niet twijfelen en genieten van elk moment, of in Riks woorden “Ni slijpen”. Een sterke boodschap die in mooi contrast staat met de Blauwe Maandag

Bekijk hier de trailer van Make Life Ultra:
Biografie Dina en Rik

Dina Roman
Woonplaats: Herent
Geboortejaar: 1982
Records:
• Wereldrecord ‘double Everesting’
• Wereldrecord ‘quarter Everesting’
• Belgisch record ‘Everesting’

Rik Goris
Woonplaats: Herent
Geboortejaar: 1981
Records:
• Wereldrecord triple Everesting
• Eerste ‘double Everesting’ wereldwijd
• Belgisch record basecamping (halve
Everest) & Everesting

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?