Met zijn 25 jaar ervaring als zaakvoerder van Running Center Brugge-Hulste weet Filip Vannieuwenburg waarover hij praat als het over loopschoenen gaat. Met honderden paren heeft hij in zijn leven al gelopen en in al die jaren zijn er duizenden over zijn toonbank gegaan. Filip is dan ook de geknipte man om het profiel van de gemiddelde Vlaamse jogger te schetsen.
“Drie kwart van onze klanten is een dertig- à veertigjarige die wat overgewicht meesleurt en beseft dat hij er iets aan moet doen. Voor de rest komt er hier een bonte mengelmoes over de vloer: van de absolute Start to Runner tot de wedstrijdloper”, zegt Filip. “Onze klanten hebben één ding gemeen: ze zijn bereid een serieus budget te besteden aan nieuwe loopschoenen en ze verwachten dan ook dat wij hen kunnen begeleiden bij de aankoop van een schoen waarmee ze een duizendtal kilometer klachtenvrij kunnen lopen.”
Het aankoopproces
“Om het juiste loopprofiel van klanten te schetsen, vragen we ze eerst wat meer info over hun loopervaring, klachten uit het verleden, andere beoefende sporten, gewicht, loopfrequentie, enzovoort”, overloopt Filip de eerste stap van het aankoopproces. “Vervolgens maken we blootvoets een loopanalyse. Aan de hand van je oude loopschoenen kan je ook al het een en ander afleiden, dus het is zeker een goed idee om die mee te nemen naar de winkel. Onze jarenlange ervaring geeft natuurlijk ook bepaalde inzichten. Het komt erop aan naar de klant te luisteren en soms tussen de regels door te lezen.”
“Op basis van alle verzamelde parameters maken we dan een preselectie van een aantal schoenen. Alle klanten krijgen altijd minstens drie schoenen om hun voet, waarmee we ze naar buiten sturen voor een testloopje. Ook al zit het eerste paar perfect, dan is het nog steeds aangeraden om minstens twee andere modellen te proberen. Zo zal je alleen maar meer overtuigd raken van je keuze. Het enige waar we geen advies over kunnen of mogen geven, is de pasvorm. De klant bepaalt volledig zelf hoe een schoen moet zitten. De ene heeft het namelijk graag wat strakker, bij de andere mag de schoen al wat ruimer zitten.”
“We kunnen dan ook nooit met 100% zekerheid zeggen dat een klant met de perfecte schoen naar huis gaat, daar is de voetafwikkeling te complex voor en er spelen te veel randfactoren mee waarover je geen controle hebt. We zullen wel altijd de perfectie proberen te benaderen door een schoen te adviseren waarvan alle kenmerken nauw aansluiten bij het profiel van de loper. Het bewijs dat het de juiste schoen was, krijgen we dan een jaar later, als de klant blessurevrij heeft kunnen lopen en opnieuw exact dezelfde schoen wil.”
Lees het volledige artikel, met een reeks aankooptips, de volledige ontleding van de loopschoen, en de bespreking van 57 nieuwe modellen in het maartnummer van running.be magazine! Bekijk alle modellen al eens in de fotospecial hieronder.
running.be magazine | |
De loopschoenenspecial met 57 nieuwe modellen, een tienwekenschema van Paul Van Den Bosch voor de 20 km door Brussel, de parcoursverkenning van de CittA Antwerp Urban Trail, Ronny Mosuse over zijn deelname aan de DVV Antwerp 10 Miles, meest sexy BV Joke van de Velde doet het minstens drie keer per week, Elodie Ouedraogo verklaart haar liefde aan Stella McCartney, het nut van noten voor lopers, lopen tijdens en na de zwangerschap. 24u in het Vrijbroekpark in Mechelen, op bezoek in het hoofdkwartier van Decathlon, steeds meer lopers aan de pijnstillers, do’s & don’ts voor deelnemers aan de Spartacus Run, en nog veel meer in het nieuwe, extra dikke running.be magazine, dat vanaf donderdag 6 maart in de winkel te verkrijgen is! |