Dit zijn de 5 voedingsprioriteiten voor een langer leven in goede gezondheid

De voedingspiramide is al goed ingeburgerd bij het grote publiek, maar kende je de voedingstak al? Dit wetenschappelijk onderbouwde model biedt een eenvoudige houvast voor een evenwichtig voedingspatroon door te focussen op 5 voedingsprioriteiten waarmee je een maximaal aantal gezonde levensjaren kunt winnen.

Iedereen is ervan overtuigd dat een evenwichtig voedingspatroon een basisvoorwaarde is voor een lang en gezond leven. Maar hoe pak je dat aan? Zoekmachines op het internet spuien adviezen: minder rood vlees, geen gluten of lactose, geen suikers, meer biologische voeding, heilzame superfoods, … Maar wist je dat de grootste winst aan levensjaren te halen valt door simpelweg onder meer volkorengranen (brood, pasta, rijst, …) te eten? Het team van Biaform en Provital Family Bakers, gespecialiseerd in volkoren- en proteïnebroden in de supermarkt, vertelt er meer over.

De voedingstak

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 haar Food Based Dietary Guidelines samen met een nieuw voorlichtingsmodel: de voedingstak. Dit wetenschappelijk onderbouwde model focust op vijf voedingsprioriteiten (of productgroepen) waarmee je een maximaal aantal gezonde levensjaren kan winnen. Hoe groter het blad van de tak, hoe groter de impact op de algemene volksgezondheid. Samengevat rangschikt de voedingstak de 5 voedingsprioriteiten met de grootste gezondheidsvoordelen voor volwassen.

Food in Action ontwikkelde de tool samen met de Haute École Léonard de Vinci, volgens de nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. Het geniet als eerste model federale én gewestelijke steun.

De 5 voedingsprioriteiten van de voedingstak:

1. Eet minstens 125 gram volkoren graanproducten per dag (dat komt overeen met 4 sneden volkorenbrood) en vervang geraffineerde granen door volkoren granen.
2. Eet elke dag 250 gram fruit en geef de voorkeur aan vers fruit, eet ook elke dag 300 gram groenten en kies daarbij voor afwisseling en geef de voorkeur aan seizoensproducten.
3. Eet minstens één keer per week peulvruchten.
4. Eet elke dag 15 tot 25 gram ongezouten en ongezoete noten of zaden.
5. Beperk de zoutinname.

Torus

De voedingstak en de – bekendere – voedingspiramide vullen elkaar aan. Het grote verschil tussen beide modellen is dat de voedingspiramide de verschillende voedingsgroepen in een ideaal dagelijks eetpatroon giet met aandacht voor evenwichtige verhoudingen. De voedingstak visualiseert de aanbevelingen van de voedingspiramide op een eenvoudige manier en dat is niet onbelangrijk. Nathalie Siccard van volkorenbakkerij Patroba Family Bakers (van de bekende gezondheidsbroden Biaform en proteïnebroden Provital) legt uit: “In plaats van alle voedingsproducten op te nemen, focust de voedingstak enkel op de vijf nutritionele topprioriteiten om beter te eten en langer te leven.” De vijf productgroepen van de tak vertellen ons waar de grootste gezondheidswinst te halen valt: eet meer volkoren graanproducten, fruit en groenten, peulvruchten, noten en zaden en beperk je zoutinname. Met deze aanbevelingen kan je zelf vlot aan de slag.

Nathalie vult aan: “Dé topprioriteit van de Hoge Gezondheidsraad is dan ook om de inname van volkorenproducten te verhogen, omdat daaruit de grootste winst aan goede levensjaren te halen valt. Daarom staat het blad van ‘volkoren graanproducten’ op de eerste plaats en is dit het grootste blad van de tak.” In 2019 legden wetenschappers het verband tussen een te lage consumptie van volkoren granen en vezels en een verlies van levensjaren in goede gezondheid. Belangrijk was dat het verlies maar liefst 16 keer hoger lag dan het verlies veroorzaakt door een overmatige consumptie van rood vlees.

De boodschap: de grootste gezondheidswinst zit ‘m soms simpelweg in de eenvoud. De voedingstak geeft je een praktische houvast om een evenwichtig voedingspatroon te creëren. De voedingspiramide en voedingsdriehoek blijven pedagogisch waardevolle modellen voor een algemene benadering van voeding. De voedingstak reikt op zijn beurt een bijkomende en aanvullende benadering aan, meer bepaald door de aanbevelingen te kaderen.

Lees meer over de voedingstak op www.foodinaction.com.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?