Dit zijn de 5 hartslagzones (+ zo train je doelgericht op hartslag)

Je hartslag tracken tijdens het lopen is een krachtige tool om je prestatie te verbeteren. Het geeft inzicht in hoe je lichaam reageert op de fysieke inspanning en zorgt ervoor dat je doeltreffender kan trainen.

In het nieuwste nummer van runningBE magazine leggen we je de basisprincipes van lopen op hartslag uit, want door in de juiste hartslagzones te trainen kan je het meeste uit de inspanning halen – op een consistente en meetbare manier. Concreet betekent dit dat je je hartslag tot een bepaalde hoogte kan brengen, voor een bepaalde duur, afhankelijk van je doelen en huidige niveau.

Aan de hand van je maximale hartslag (maxHR) wordt berekend welke hartslag voor jou optimaal is voor een specifieke trainingsintensiteit. Hieronder geven we je alvast een overzicht van de verschillende hartslagzones, met telkens erbij vermeld hoe het voelt om in deze zone trainen en welke voordelen trainen in deze hartslagzone je oplevert.

1. Hartslagzone 1: 50-60% van je maxHR
Intensiteit: heel ontspannen lopen met een zeer licht tot licht gevoel (herstelloop).
Doel: als je in deze zone traint, werk je aan een betere algemene gezondheid en bevorder je het herstel na intensievere training. Dit inspanningsniveau is ook goed als warming-up en cooling-down.

2. Hartslagzone 2: 61-70% van je maxHR
Intensiteit: rustig lopen aan een intensiteit die je makkelijk kan volhouden (trage duurloop/extensief).
Doel: bevordert de algemene uithouding en stimuleert de vetverbranding.

3. Hartslagzone 3: 71-80% van je maxHR
Intensiteit: je loopt aan een iets hoger tempo, waarbij de intensiteit als ietwat zwaar wordt ervaren (duurloop/intensief).
Doel: verbetert aerobe conditie + bouwt spierkracht op.

4. Hartslagzone 4: 81-90% van je maxHR
Intensiteit: je drijft het tempo de hoogte in, maar gaat niet volledig in het rood. Deze intensiteit wordt als zwaar ervaren (intervallen).
Doel: verbetert je uithoudingsvermogen, verhoogt je snelheid en leert je lichaam omgaan met verzuring (om je anaerobe drempel te verleggen).

5. Hartslagzone 5: 91-100% van je maxHR
Intensiteit: stevig versnellen en in het rood gaan. Deze intensiteit is heel zwaar (snelle, intervalloop, weerstand).
Doel: verbetert topprestaties, zowel je uithouding als spierkracht verbeteren.

Wil je meer lezen over hoe je nu efficiënt op hartslag traint en welke loophorloges geschikt zijn om mee aan de slag te gaan? Je leest het in het nieuwste runningBE magazine. Verkijgbaar in de supermarkt, dagbladhandel & Standaard Boekhandel. Bestel het hier eenvoudig online of lees het volledige artikel digitaal via Blendle.  

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?