Dit zijn de 5 beste plekken voor een heuveltraining in Vlaanderen

Neem jij binnenkort deel aan een heuveltrail of trek je naar het buitenland voor een uitdagende bergtrail, maar vraag je je af hoe je je in het vlakke Vlaanderen hierop kan voorbereiden? In het nieuwste RunningBE magazine deelt Energy Lab-coach én zelf (ultra)trailloper Aron Verhaeghe zijn tips en geven we vijf locaties mee om ook in Vlaanderen op hoogtemeters te trainen.

In het maartnummer van RunningBE deelt Verhaeghe belangrijke trainings- en techniektips om je optimaal voor te bereiden op een heuvel- of bergloop. Je kan het volledige artikel checken in het magazine (verkrijgbaar in de winkel, online te bestellen of lees het artikel hier makkelijk digitaal).

Volgens Verhaeghe kan je ook in het vlakke Vlaanderen als (beginnende) trailloper zeker aan je trekken komen. “Het mooie is dat je eigenlijk niet superveel nodig hebt. Met een beklimming van om en bij de 30 meter heb je, op voorwaarde dat ze steil genoeg is, al voldoende. Ook als je zo’n heuvel niet meteen in je nabije omgeving hebt, kan je alvast beginnen met wat intervaltraining op een brug of een stuk vals plat. Als je dat offroad kan doen, is het helemaal top, want het zal je alvast een idee geven van hoe zo’n heuveltraining zal aanvoelen. Woon je in de stad? Dan kan je met trappenlopen al aan je krachtontwikkeling werken.”

Wie zich wil voorbereiden op een zwaardere trail, bijvoorbeeld een van de langere afstanden van de Keytrade Bank Crêtes de Spa, kan best af en toe het iets ‘zwaardere’ heuvelwerk gaan opzoeken. “Hoe dichter je bij de wedstrijd komt, hoe belangrijker het is om stelselmatig meer hoogtemeters in je training te implementeren. Die klimmeters kan je eventueel op de loopband met instelbare helling doen. Om je benen voor te bereiden op de impact van het afdalen zijn krachtoefeningen dan weer een heel nuttige toevoeging

(…)

Waar je op die hellingen goed kan trainen in Vlaanderen, vertellen we je in het volledige magazine-artikel. Eentje van onze vijf favoriete locaties geven we je al cadeau:

  1. De Karel Sabbeberg in de Gentse Blaarmeersen

De Blaarmeersen en de aanpalende Watersportbaan zijn voor veel Gentenaren een vast onderdeel van hun loopparcours. Vooral de voormalige skiheuvel, waarop je nog tot 2003 kon skiën, is een ideale tool voor wie wat hoogtemeters wil maken in Gent. Ultraloper Karel Sabbe, houder van verschillende FKT-wereldrecords, kan deze 38 meter hoge heuvel intussen met de ogen dicht oplopen. Ter voorbereiding op z’n vele uitdagingen liep hij de heuvel duizenden keren op en af, waardoor de heuvel in 2019 officieel omgedoopt werd tot de Karel Sabbeberg. Met z’n 38 meter hoogte, 184 treden en een hellingsgraad van 22,4% is de Karel Sabbeberg een pittig ‘klimmetje’ in Gent.

Wil je meer trainings- en techniektips en ben je op zoek naar een geschikte locatie om dichter bij huis goed te trainen? Check dan het maartnummer.

 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?