Dit worden de grote bewegingstrends van 2022

Begin dit jaar publiceerde het ACSM (American College of Sports Medicine) haar jaarlijkse rapport met fitness- en bewegingstrends. Het doel van de wereldwijde enquête is om - met behulp van meer dan 4500 gezondheids- en fitnessprofessionals - de sporttrends voor komend jaar te voorspellen. Hieronder vind je een overzicht van de vijf grootste tendensen.

TREND 1: draagbare technologie

Draagbare technologie wordt naar voren geschoven als de nr. 1 trend in 2022. Traditionele gps- en fitnesstrackers, smartwatches en hartslagmonitors worden steeds geavanceerder en aangevuld met nieuwe innovaties, waaronder het meten van je bloeddruk en de zuurstofsaturatie. 

TREND 2: home gyms

Als reactie op de pandemie gingen ontelbaar veel mensen op zoek naar manieren om thuis fit te blijven, wat resulteerde in zogenaamde ‘home gyms’. Ook dit jaar voorspellen experts dat thuisworkouts populair blijven door de onzekerheid om naar de fitness te kunnen of als gevolg van quarantaineregels.

TREND 3: buitenactivteiten

Het mag niet verbazen: sportieve buitenactiviteiten zullen ook dit jaar weer volop beoefend worden. Outdooractiviteiten in kleinere groepen, zoals groepwandelingen, fietstochtjes en looptrainingen worden nog populairder. Lichaamsbeweging in de buitenlucht is en blijft hoe dan ook belangrijker dan ooit.

TREND 4: krachttraining met vrije gewichten

Algemene krachttraining moest zijn plekje afstaan aan specifiekere krachttraining met vrije gewichten. Denk hierbij aan het gebruik van kettle- en dumbbells of de medicijnbal. De focus ligt in het begin sterk op de juiste uitvoering van de oefening om nadien progressief de weerstand te verhogen. Het gebruik van losse gewichten sluit ook aan bij de trend om thuis fit te blijven: je hebt geen fitnesstoestellen nodig om doeltreffend je spieren te versterken. 

TREND 5: sporten voor gewichtsverlies

Ook deze trend is wellicht een gevolg van de pandemie, die voor velen ook een gewichtstoename met zich meebracht. Experts geloven dat bewegen om op gewicht te blijven of om gewicht te verliezen dit jaar een comeback zal maken. In 2021 stonds deze trend nog op plek 16. 

Het volledige rapport kan je hier raadplegen. 

Hieronder vind je het overzicht van de volledige top 20 wereldwijde fitnesstrends. 

Null

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?